Окончателни присъди от общо 51 години затвор за извършители на грабеж с убийство

28-годишния Мирослав Еленков и 34-годишният Божидар Гокин. Снимка: МВР, архив

Крайното решение е на ВКС

Върховният касационен съд /ВКС/ се произнесе с окончателно решение за наказания от общо 51 години затвор за извършители на грабеж с убийство в село Български извор.

Тримата злодеи, които ограбили и умъртвили възрастен мъж са осъдени по обвинение на Окръжна прокуратура-Ловеч. Делото на първа инстанция бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимите се признаха за виновни и приеха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт на прокуратурата.

Радко Б. е осъден на 25 години лишаване от свобода при строг режим. Наказанието на Божидар Г. и на Мирослав Е. е по 13 години лишаване от свобода при строг режим. Съдът е уважил и гражданските искове за съпругата и дъщерята на убития в размер на 33 400 лв. имуществени вреди и по 150 000 лв. за всяка за неимуществени вреди.

Радко Б., Мирослав Е. и Божидар Г. са осъдени за това, че на 19 декември 2016 г. в с. Български извор, Ловешка област, в съучастие, чрез взломяване на метална каса отнел от владението на Иван М. на 80 години сумата от 25 000 лева и златни накити всичко на обща стойност 33 440 лв. без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като грабежът е придружен с убийството на 80-годишния мъж. По отношение на Радко Б. деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Присъдата бе потвърдена от Апелативния съд във Велико Търново и след това и от ВКС.

Коментари

Задължително поле