КЕВР одобри поскъпване на газа с 6 на сто през септември (Обновена)

Цената става 63,35 лева за мегаватчас 

Поскъпване с 6 на сто на цената на природния газ за септември в сравнение с август, одобри Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Новата цена е 63,35 лева за мегаватчас без ДДС, цени за достъп и акциз. През август цената бе 59,67 лева за мегаватчас.

Няколко часа по-рано "Булгаргаз" внесе в регулатора последното си предложение за цена през септември и КЕВР я прие. Поскъпването според обосновката на "Булгаргаз" се дължи на стойността на индекса TTF „месец напред“ за септември, който е с 19% по-висок от стойността му за август. В микса са включени цените на входа на газопреносната мрежа и на складирания в хранилището в Чирен газ.

Регулаторът е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар през септември е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за  септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 на сто от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  „Булгаргаз“ е сключил за септември два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика