Окончателно Столичния общински съвет реши: 2600 спирки отиват на концесия

Част от новите навеси ще са вандалоустойчиви и ще издържат на обстрел

Столичният общински съвет прие 2600 спирки да отидат на концесия. Доклада на кмета на София Йорданка Фандъкова бе одобрен, въпреки несъгласието на БСП.

Спирките ще трябва да изглеждат еднакво според изисквания на главния архитект на София Здравко Здравков за цвета и материалите. Концесионерите ще имат две години да се съобразят с изистванията. Здравите демонтирани навеси ще бъдат преместени на други места извън обхвата на концесията. Едва около двеста от спирките с навес са в добро състояние в момента.

С въвеждането на концесията 1500 до 1800 от спирките ще са с навеси, а в момента този тип спирки са 1100. Част от новите навеси ще са от по-издържливи материали, за да са вандалоустойчиви и ще могат да издържат на обстрел, се разбира от изказване на главния архитект на София Здравко Здравков.

Концесионерът ще монтира и таблата и кошчетата. Ще трябва да се грижи за поддръжката на съоръженията на спирките, но няма ангажимент към сметосъбирането. "Ще имаме лафки, но няма да се грижат за чистотата на кошчетата за боклук и околното пространство, а ще се грижи за тях общината. Оставяме за едни активите, а за други пасивите?", попита Милка Христова от БСП. Тя смята, че тази концесия е минирана в самата си основа, защото не е изадържана от законова гледна точка.

Концесията е за 15 г. с допълнителна възможност за още 5. Спирките се разделят поравно на 4 части, като един концесионер ще може да кандидатства за максимум два, за да няма монопол. Частниците ще печелят от 400 рекламни елемента и 300 павилиона, разпределени между пакетите. Според приетата от СОС днес наредба за рекламата в София, в историческия център на града реклама няма да има. По спирките, обаче тя ще бъде разрешена, но ще бъде ограничавана на пана от 2 кв.м. , обясни арх. Здравков.

По спирките няма да може да има LED- екрани с реклами, които да разсейват шофьорите, минаващи по столичните булеварди.

"За мен най-важно е какви ще са ползите за града. Ползите за града ще са подмяна на над 2600 спирки на територията на цялата Столична община и монтиране на между 400 и 700 спирконавеса повече от сегашните. Знаем, че това е един сериозен проблем на града. В зала се разискваше въпроса дали трябва общината да ги изгради или да ги остави на някой друг. Аз смятам, че когато можем да не изхарчим над 18 млн. лв., трябва да се възползваме от това, защото спестените 18 млн.лв са огромни средства за ремонти на улици на тротоари, строителство на детски градини и училища. Затова предложихме този модел", обоснова предложението си столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"За мен е много важно в договорите да има ясни регламенти за прекратяване, ако бъдещия концесионер не си изпълнява ангажиментите", подчерта тя.

Таксата, която общината ще получава е 80 хил. евро годишно общо за всички 4 пакета, обясни общинският съветник Зафир Зарков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България