Окръжният съд в Търново отмени парична гаранция и постанови арест за търговец на гласове

Магистратите потвърдиха гаранция от 1500 лева за негов съучастник

Окръжният съд във Велико Търново разгледа наложените от Районния съд в Горна Оряховица мерки за неотклонение на двама търговци на гласове от с. Драганово. Заседанието бе по протест на Районната прокуратура в железничарския град. Преди седмица Районният съд в Горна Оряховица пусна от ареста търговци на гласове срещу парични гаранции и подписка. Тодор Тодоров бе освободен от килията срещу 800 лева гаранция, Мустафа Мустафов-Маджара срещу 1500 лева, а техният съучастник Абдула срещу подписка.

Окръжният съд отмени паричната гаранция за Тодоров и му наложи постоянен арест.

"Съставът на въззивния съд намира, че са налице задължителните предпоставки по чл. 63 от НПК за взимане на най-тежката мярка за неотклонение а именно – събрани са достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, в което е обвинен, а обстоятелството, че не пребивава на регистрираните като постоянен и настоящ адреси. Освен това и фактът, че единият от родителите му живее в Кипър, сочат реална опасност същият да се укрие", гласи становището на съда.

Паричната гаранция от 1500 лева наложена на Мустафа Мустафов-Маджара обаче е потвърдена.

Преди първия тур на изборите, се разбра, че двама жители от Драганово предлагат пари срещу гласуване за кандидат за кмет от една от партиите в Горна Оряховица. Стана ясно, че вечерта преди 27 октомври в съседна на къщата на единия задържан са раздавани пари на гласоподаватели.

На въпросните лица са повдигнати обвинения.

В законовия 3-дневен срок наблюдаващият прокурор ще реши дали да протестира решението на съда относно мерките за неотклонение на тримата обвиняеми.

Коментари

Задължително поле