ОЛАФ залови стотици тонове шампоани менте, достатъчни да се напълнят няколко басейна

Китайската пратка е на стойност 5 млн. евро

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ оглави необичайна международна акция и успя да спре доставката в Европа на близо 400 тона шампоани менте в опаковки на известни марки.

Произведените в Китай течности на стойност около 5 милиона евро са заловени в Колумбия и Мексико. През цялото време от ОЛАФ са следили отблизо доставката, която на хартия е била предназначена за Латинска Америка, поради сигнали, че реалната й крайна дестинация е Европа.

Миналия месец службата е получила информация за разбиването на нелегалната фабрика за шампоани в Китай. Според данните, малко преди това, по море е отпътувала голяма пратка, произведена в завода. За да бъдат заблудени властите, доставката е извършена по сложен маршрут, включващ спирки в няколко пристанища - в Китай, Корея, Мексико и Колумбия - и претоварване на различни кораби.

Проследяването е осъществено с помощта на специализиран софтуер, който събира данни в реално време от морските съдове и пристанищата по цял свят. Когато преценили, че има риск фалшивият шампоан да бъде отклонен, преди да достигне крайната си дестинация във Венецуела, от ОЛАФ предупредили националните власти в Колумбия и Мексико и препоръчали претърсване и изземване на пратката.

В сътрудничество с експерти на ОЛАФ и испанските митнически служби, властите в Колумбия и Мексико откриват впечатляващите 400 тона фалшиви шампоани, количество достатъчно за напълването на няколко плувни басейна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят