Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Двигател на пътнически самолет се подпали над Лос Анджелис (ВИДЕО)

Еврокомисията проверява сделката на „Фолксваген“ с Турция

Олимп, огромният гръцки креват Преди да се омъжиш за грък или гъркиня, отвори гръцката митология и я прочети

Ако искате верен съпруг, не се обвързвайте с наследниците на Древна Елада.
Ако искате верен съпруг, не се обвързвайте с наследниците на Древна Елада.

Много българи и българки, които общуват с гърци, се оплакват че трудно разбират начина по който живеят и мислят нашите съседи. Особено нашенките, имали любовна връзка или омъжени за гърци, остават изненадани от лекотата, с която техният партньор може да се окаже в леглото на съседката или негов колега. Често избухват семейни драми, разправии и съответно разводи. Проблемът е двустранен, защото и повечето гръцки съпрузи също не разбират причината за тези семейни мелодрами и сблъсъци. Дори и когато жената завари мъжа си в леглото на тяхната кумица, пак смятат, че реакцията е пресилена и несправедлива.

Много българи споделят и ме питат за този странен гръцки манталитет. Отговорът ми е: преди да наденеш брачната халка с грък или гъркиня, направи си труда да отвориш гръцката митология и я прочети. Проучи начина, по който са живели и са се веселили дванадесетте богове от известния Олимп. Там е разковничето за поведението и манталитета на гърците, които носят в ДНК-то си тези морални кодове, които в нашите български очи изглеждат патология на изневяра и аморалност. Но тяхната митология трябва да се изчете на гръцки език. Българският превод е орязан избирателно. Ако издържиш и приемеш прочетеното, продължи. В противен случай си намери един българин с добрините и лошотиите му. Ще можеш поне да се разбереш с него и ще плуваш във водите на собствения си манталитет.

Гърците не разбират какво скандално има в мъжката любов, след като и боговете им са я практикували.
Гърците не разбират какво скандално има в мъжката любов, след като и боговете им са я практикували.

За голяма част от гръцкото общество изневярата е нормален процес, който не подлежи на жигосване, камо ли пък да е причина за развод. Полигамията е кодово заложена в гръцкото ДНК. Всичко, различно от нея, на южняците им се струва ненормално и те с лекота те изпращат на психиатър. Гърция е препълнена с така наречените “дневни хотели” или “пребиваване за няколко часа”. В тези евтини и обикновено мръсни хотелчета влизат и излизат двойки, за да правят секс за час-два, плащайки една трета или четвърт от цената за цяла нощувка. Всички ги знаят и са чували за тях – не сме чак толкова безгреховни. Това е един от най-печелившите бизнеси в Гърция, който не клекна дори пред икономическата криза. И ако този тези хотели за българина са най-разгромяващото доказателство за разлагането на гръцкото семейство, то за гръцкото общество са най-нормалното нещо, част от ежедневието.

В Гърция ги наричат гамистронес (е*алници) и има хиляди такива. Да, добре прочетохте – не са стотици, а хиляди! Във всеки квартал, на всяка улица, на всяко кръстовище в който и да е голям или малък гръцки град – колкото и отдалечен да е, съществува един гамистрон. В Атина са безброй. И в България се срещат, но рядко.

Но нека погледнем към моралните кодове на гърците.

Зевс, маниакът на секса

Отвличането на Европа, Тициан, 1560-62
Отвличането на Европа, Тициан, 1560-62

В Гърция се намира една от най-известните в света планини – Олимп. Известна, защото едва ли има някой, който в детството си да не се е потапял в чудния свят на древногръцките митове и легенди. На Олимп, както са считали древните елини, са живеели дванадесетте главни богове в гръцката митология. Водач е бил Зевс, въплъщение на всемогъщество и абсолютната власт над богове и хора. Зевс е преследвал всяко женско същество, което виждал пред себе си. Бил е сексуален маниак. Използвал всякакъв вид стръв, за да съблазни жените. В началото се жени за М?тис, богинята на разума, но я изяжда, докато била бременна с първото им дете, защото се е страхувал от силата на детето си и останал отново сам. (Тоест да внимават българките защото гърците имат особени обичаи относно начина, по който се развеждат.)

По-късно Зевс се жени за сестра си Хера. Бракът им издържал, въпреки факта, че Зевс създал доста извънбрачни деца. Бил е и с другата си сестра Афродита (богинята на красотата) и с третата си сестра Деметра (богиня на земеделието). Той използва божествената си сила, за да се превъплати на животно и да се докопа до ложето на всяка жена, която е харесал. Превръща се в бик, за да отвлече Европа, в кукувица, за да хвърли на леглото Хера, в златен дъжд, за да се сближи еротично с Даная, в орел за да прелъсти Лидия и… списъкът продължава. Щом съпругът излизал от дома си, Зевс приемал външността му, за да прелъсти жена му, която вярвала, че прави секс с мъжа си. Голям мошеник е бил този Зевс!

Афродита: Най-красивата и невярна

Раждането на Венера/Афродита от морската пяна, Сандро Ботичели, 1480 г.
Раждането на Венера/Афродита от морската пяна, Сандро Ботичели, 1480 г.

Начинът по който се ражда Афродита е достатъчен, за да разберем какво еротично вълнение е предизвиквала около себе си. Още преди да се роди нейният брат Зевс, в Олимп избухва борба за власт. Крон отрязал тестисите на своя баща Уран (Небето) и ги хвърлил в морето. От спермата, която се изляла, ведно с морската вода, се създала пяна от която се появила гола и дяволски красива девойка – Афродита. Тя се качила на една огромна черупка и вълните я завлекли до Кипър.

Но за кого избрала да се ожени Богинята на любовта и красотата, която всички неистово желаели? Хефест, богът на огъня и на ковачите, най-грозният от всички богове, същевременно куц. На съпруга си Афродита изневерявала не само с богове, но и със смъртни герои. Каква е моралната поука? Че мъдрата жена не се омъжва за най-красивия, нито за прославения, а за този, който ще донесе с ежедневната си работа храна в къщи. В същото време му слагала рога безогледно, без той да разбере и реагира. Афродита не отхвърляла никого. Родила е десетки деца, но въпреки това е запазила безупречен своя силует. Всички нейни храмове в древността са били официални публични домове. Тя е тази, предизвикала гърците и троянците да се избиват, тласкайки Парис да се влюби и отвлече Хубавата Елена. Не е била жена за в къщи Афродита.

Даная приема златния дъжд, Тициан, 1553-54.
Даная приема златния дъжд, Тициан, 1553-54.

Всички същото са правили

Но не само Зевс и Афродита са превърнали Олимп в един безкраен креват. Всички богове и богини са правели същото. Ето някои примери:

Богинята Деметра (богиня на земеделието) първо имала връзка с брат си Зевс (от него е родила Персефона), след което я ухажвал нейният друг брат Посейдон (бог на морето). Тъй като не искала този еротичен контакт тя се превърнала в кобила и се скрила в едно голямо стадо. Тогава Посейдон се превъплътил и той в кон, влязъл в стадото, намерил Деметра и я обладал.

Атина (богиня на мъдростта) не искала мъже през живота си. Била е красавица и предизвикала интереса на Хефест, но му отказала. Тогава Хефест се наврял с хитрост в прегръдката й и излял спермата си върху бедрото й. Атина отвратена изхвърлила спермата на земята и така се родил Ерехтеон. Странни начини са имали древните гърци да правят деца.

Зевс изневерил на жена си Хера с Алкмена, след което сношение се появил Херакъл (Херкулес). Не стига това, което направил, но Зевс принудил след това Хермес (бога на търговията и на крадците, случайно ли е това?) да постави тайно бебето върху гърдата на Хера, за да го кърми и така да стане безсмъртен. Хера се усетила в последния момент, изхвърлила разярена бебето от гърдата си, но една струя от гърдата й се проточила до небето и така създала галактиката.

Аполон (бог на музиката) желаел неистово прекрасната нимфа Дафне. Тя му отказала, при което вбесеният бог я превърнал в растение и така се успокоил. Но разярен от отказа на Дафне намерил утеха в прегръдката на Зефир, а след това на Хиацинт. Същото се случило и между Хермес и Крокос, които изпитвали голяма любов помежду си.

Както разбирате, древните Гърци не са имали никакъв проблем с хомосексуалните любовни връзки на своите богове. И ако боговете са го правели, защо да не го правят обикновените хора?

Между другото е известно (това е история, а не митология), че всесилната Спартанска пехота е победена само веднъж в историята от тиванския Свещен отряд, един корпус от 300 редници, от които всяка втора двойка са били любовници. Гърците крият, че най-страшните воини на древността – спартанците, които са спрели настъпването на персийците в Европа, са били победени от 300 хомосексуалисти, които са воювали бясно, защото всеки един от тях е защитавал любовника си.

Кръвосмешения, изневери, хомосексуализъм, содомии и всичко друго, което може да роди мозъкът на най-извратения човек, са били част от ежедневието на боговете на Олимп.

С това “славно” минало какво очаквате да правят днешните гърци? Естествено същите неща. Това е тяхното разбиране за живота и ако нашата българка не може да приеме този “нормален” и генетично заложен в тях начин на живот, по-добре да не се захваща.

Разбира се, за да съм справедлива, не всички гърци имат такова Божествено поведение. Разбира се, че съществуват и изключения… На думи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Първо, такова семейно поведние е нормално само в някои държави, но в повечето се счита за изневяра и е повод за развод. Второ, щом полигамията е разрешена за гръцкия партньор, трябва да е разрешена и за българския и гърците нямат право да се сърдят. Трето, безразборният секс извън семейството може да доведе до заболявания – Фреди Мъркюри го доказа.

 2. Целия пантеон от т.нар.гръцки богове е с тракийски произход, даже имената им не значат нищо на гръцки, затова пък на езика на нашите предци. Етиопските нашественици са развили собствен морал, съответстващ на собствените им представи. Ако някой българин е решил да се вземе с представител на това племе, то той е напълно изтрещял.

 3. Ма много си наивна, ма афторке, само не знам преди или след като си начешеш шундата

 4. Авторката дали си чеше пипито си е нейна работа,но статията е хубава. Исторически вярна.

 5. Предполагам през следващите седмици ще се публикуват подобни статии от специалните кореспонденти от други точки на света, които ще съветват да се чете Бокачовия Декамерон или римската митология (препис от гръцката), преди да ви хрумне да се вземете с коренен жител на Апенинския полуостров, да прелистите старогерманската митология, преди да се задомите в Немско, или пък да се запознаете с не само с творчеството, но и с живота на Байрон, преди да решите да свиете семейно гнездо на Острова…
  Няма да се заяждам с липсата на логика, грешките и неточностите в статията. Няма да питам авторката дори дали знае откога гърците са православни християни и дали й е известно каква част от тях днес изповядват религията на 12-те богa, да не говорим какъв процент от съвременните елини са запознати с пикантните детайли от митологията. Приемам че първоначалната идея е била да се напише леко и забавно хумористично четиво за уикенда – жанрът не е за всеки и по резултатите човек се учи да цени финото и интелигентно перо и дарбата (напр. на К. Варналис, Н. Цифорос и т.н.) .
  Чел съм и доста добри материали на Б. Атанасова по съществени и актуални теми, бих я посъветвал да се изявява там, където са силните й страни.

 6. Polkovnik Azmanov, komandir na divizia po Struma 1917 , ukoritelno pishe kak nekoi ot bulgarskite voinici prihvanali ,sramni bolesti ot mestnite grkini ‘ . Da, hristieni sa , ala go karat – dnes pregreshih, v nedelia se izpovedoh !!! Az beh skoro oezhenen, a edin den sred tumba grcki studenti edin Yanis mi aresa zhenata, zagubih nekakov bas s nego, ta mi dosazhda tcela vecer da sum mu bil dal soprugata. Nakraia edva ne se stupahme, a drugarite mu go spreha !

 7. Бойка Атанасова е авторитетна журналистка и всичко , което е написала по темата се връзва ако не 100 % 1 то поне 90 % .

 8. Олимп и митологията не са показателни, защото това е тракийска митология, т.е. повече българска (не гръцка). А моралът на гърците е като моралът на палестинските бежанци, защото когато са дошли в Европа (първо при траките беласи), са си присвоили и митология и писменост и са се чувствали,а и сега се чувстват както описва изразът („не съм от тук и съм за малко“).

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.