Олимп, огромният гръцки креват

Преди да се омъжиш за грък или гъркиня, отвори гръцката митология и я прочети

Много българи и българки, които общуват с гърци, се оплакват че трудно разбират начина по който живеят и мислят нашите съседи. Особено нашенките, имали любовна връзка или омъжени за гърци, остават изненадани от лекотата, с която техният партньор може да се окаже в леглото на съседката или негов колега. Често избухват семейни драми, разправии и съответно разводи. Проблемът е двустранен, защото и повечето гръцки съпрузи също не разбират причината за тези семейни мелодрами и сблъсъци. Дори и когато жената завари мъжа си в леглото на тяхната кумица, пак смятат, че реакцията е пресилена и несправедлива.

Много българи споделят и ме питат за този странен гръцки манталитет. Отговорът ми е: преди да наденеш брачната халка с грък или гъркиня, направи си труда да отвориш гръцката митология и я прочети. Проучи начина, по който са живели и са се веселили дванадесетте богове от известния Олимп. Там е разковничето за поведението и манталитета на гърците, които носят в ДНК-то си тези морални кодове, които в нашите български очи изглеждат патология на изневяра и аморалност. Но тяхната митология трябва да се изчете на гръцки език. Българският превод е орязан избирателно. Ако издържиш и приемеш прочетеното, продължи. В противен случай си намери един българин с добрините и лошотиите му. Ще можеш поне да се разбереш с него и ще плуваш във водите на собствения си манталитет.

За голяма част от гръцкото общество изневярата е нормален процес, който не подлежи на жигосване, камо ли пък да е причина за развод. Полигамията е кодово заложена в гръцкото ДНК. Всичко, различно от нея, на южняците им се струва ненормално и те с лекота те изпращат на психиатър. Гърция е препълнена с така наречените “дневни хотели” или “пребиваване за няколко часа”. В тези евтини и обикновено мръсни хотелчета влизат и излизат двойки, за да правят секс за час-два, плащайки една трета или четвърт от цената за цяла нощувка. Всички ги знаят и са чували за тях – не сме чак толкова безгреховни. Това е един от най-печелившите бизнеси в Гърция, който не клекна дори пред икономическата криза. И ако този тези хотели за българина са най-разгромяващото доказателство за разлагането на гръцкото семейство, то за гръцкото общество са най-нормалното нещо, част от ежедневието.

В Гърция ги наричат гамистронес (е*алници) и има хиляди такива. Да, добре прочетохте – не са стотици, а хиляди! Във всеки квартал, на всяка улица, на всяко кръстовище в който и да е голям или малък гръцки град – колкото и отдалечен да е, съществува един гамистрон. В Атина са безброй. И в България се срещат, но рядко.

Но нека погледнем към моралните кодове на гърците.

Зевс, маниакът на секса

В Гърция се намира една от най-известните в света планини – Олимп. Известна, защото едва ли има някой, който в детството си да не се е потапял в чудния свят на древногръцките митове и легенди. На Олимп, както са считали древните елини, са живеели дванадесетте главни богове в гръцката митология. Водач е бил Зевс, въплъщение на всемогъщество и абсолютната власт над богове и хора. Зевс е преследвал всяко женско същество, което виждал пред себе си. Бил е сексуален маниак. Използвал всякакъв вид стръв, за да съблазни жените. В началото се жени за М?тис, богинята на разума, но я изяжда, докато била бременна с първото им дете, защото се е страхувал от силата на детето си и останал отново сам. (Тоест да внимават българките защото гърците имат особени обичаи относно начина, по който се развеждат.)

По-късно Зевс се жени за сестра си Хера. Бракът им издържал, въпреки факта, че Зевс създал доста извънбрачни деца. Бил е и с другата си сестра Афродита (богинята на красотата) и с третата си сестра Деметра (богиня на земеделието). Той използва божествената си сила, за да се превъплати на животно и да се докопа до ложето на всяка жена, която е харесал. Превръща се в бик, за да отвлече Европа, в кукувица, за да хвърли на леглото Хера, в златен дъжд, за да се сближи еротично с Даная, в орел за да прелъсти Лидия и... списъкът продължава. Щом съпругът излизал от дома си, Зевс приемал външността му, за да прелъсти жена му, която вярвала, че прави секс с мъжа си. Голям мошеник е бил този Зевс!

Афродита: Най-красивата и невярна

Начинът по който се ражда Афродита е достатъчен, за да разберем какво еротично вълнение е предизвиквала около себе си. Още преди да се роди нейният брат Зевс, в Олимп избухва борба за власт. Крон отрязал тестисите на своя баща Уран (Небето) и ги хвърлил в морето. От спермата, която се изляла, ведно с морската вода, се създала пяна от която се появила гола и дяволски красива девойка - Афродита. Тя се качила на една огромна черупка и вълните я завлекли до Кипър.

Но за кого избрала да се ожени Богинята на любовта и красотата, която всички неистово желаели? Хефест, богът на огъня и на ковачите, най-грозният от всички богове, същевременно куц. На съпруга си Афродита изневерявала не само с богове, но и със смъртни герои. Каква е моралната поука? Че мъдрата жена не се омъжва за най-красивия, нито за прославения, а за този, който ще донесе с ежедневната си работа храна в къщи. В същото време му слагала рога безогледно, без той да разбере и реагира. Афродита не отхвърляла никого. Родила е десетки деца, но въпреки това е запазила безупречен своя силует. Всички нейни храмове в древността са били официални публични домове. Тя е тази, предизвикала гърците и троянците да се избиват, тласкайки Парис да се влюби и отвлече Хубавата Елена. Не е била жена за в къщи Афродита.

Всички същото са правили

Но не само Зевс и Афродита са превърнали Олимп в един безкраен креват. Всички богове и богини са правели същото. Ето някои примери:

Богинята Деметра (богиня на земеделието) първо имала връзка с брат си Зевс (от него е родила Персефона), след което я ухажвал нейният друг брат Посейдон (бог на морето). Тъй като не искала този еротичен контакт тя се превърнала в кобила и се скрила в едно голямо стадо. Тогава Посейдон се превъплътил и той в кон, влязъл в стадото, намерил Деметра и я обладал.

Атина (богиня на мъдростта) не искала мъже през живота си. Била е красавица и предизвикала интереса на Хефест, но му отказала. Тогава Хефест се наврял с хитрост в прегръдката й и излял спермата си върху бедрото й. Атина отвратена изхвърлила спермата на земята и така се родил Ерехтеон. Странни начини са имали древните гърци да правят деца.

Зевс изневерил на жена си Хера с Алкмена, след което сношение се появил Херакъл (Херкулес). Не стига това, което направил, но Зевс принудил след това Хермес (бога на търговията и на крадците, случайно ли е това?) да постави тайно бебето върху гърдата на Хера, за да го кърми и така да стане безсмъртен. Хера се усетила в последния момент, изхвърлила разярена бебето от гърдата си, но една струя от гърдата й се проточила до небето и така създала галактиката.

Аполон (бог на музиката) желаел неистово прекрасната нимфа Дафне. Тя му отказала, при което вбесеният бог я превърнал в растение и така се успокоил. Но разярен от отказа на Дафне намерил утеха в прегръдката на Зефир, а след това на Хиацинт. Същото се случило и между Хермес и Крокос, които изпитвали голяма любов помежду си.

Както разбирате, древните Гърци не са имали никакъв проблем с хомосексуалните любовни връзки на своите богове. И ако боговете са го правели, защо да не го правят обикновените хора?

Между другото е известно (това е история, а не митология), че всесилната Спартанска пехота е победена само веднъж в историята от тиванския Свещен отряд, един корпус от 300 редници, от които всяка втора двойка са били любовници. Гърците крият, че най-страшните воини на древността - спартанците, които са спрели настъпването на персийците в Европа, са били победени от 300 хомосексуалисти, които са воювали бясно, защото всеки един от тях е защитавал любовника си.

Кръвосмешения, изневери, хомосексуализъм, содомии и всичко друго, което може да роди мозъкът на най-извратения човек, са били част от ежедневието на боговете на Олимп.

С това “славно” минало какво очаквате да правят днешните гърци? Естествено същите неща. Това е тяхното разбиране за живота и ако нашата българка не може да приеме този “нормален” и генетично заложен в тях начин на живот, по-добре да не се захваща.

Разбира се, за да съм справедлива, не всички гърци имат такова Божествено поведение. Разбира се, че съществуват и изключения... На думи.

Коментари

Задължително поле