Туркиня на 86 години е успяла да пребори коронавируса

Италиански професор: Коронавирусът поразява всички органи в последния си стадий Жените са по-малко податливи на заразата, твърди експертът

Песков: Русия подкрепя конструктивен диалог за петрола

Германия отчете трети пореден спад на новозаразените с коронавирус за ден

Алергични и автоимунни болести се овладяват със здравословно хранене

Пристанище „Варна“ е затворено заради силен вятър

Полицията в Бургас: Актове за 11 души, играли карти в едно помещение Общината осигурява тестване на спешните медици

Папа Франциск отслужи онлайн литургия по повод Палмова неделя

Агенция по заетостта е обслужила по електронен път 1890 безработни от началото на извънредното положение

160 пожара с един загинал са станали за месец в Търновско На 230 сигнала за оказване на техническа помощ са се отзовали огнеборците

Каракачанов към Нинова: Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията

Росен Желязков: Товарният транспорт работи на максимум, пътническият е замръзнал

Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус

Полицаи написаха 14 акта за посещения на стадиони и паркове

Диана Ковачева: ЧСИ събират пари от хора, останали без работа заради COVID-19

Омбудсманът: В психиатриите е необходима цялостна реформа

Положението в психиатриите е дори още по-лошо от това в затворите, заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева. Там е необходима много сериозна цялостна реформа. Констатирани са лоши материолно-битови условия. Липсва достатъчно добра медицинска грижа, паради малкото специлисти: „Има места с наистина много лоши условия като Карлуково, Кърджали и д.р.“

Проблем там има с недостатъчното храна и средства за храна. Менюто като цяло е постно – леща, боб, варива.

Психиатриите изпълняват несвойствени социални функции, обясни Ковачева. Там са настанени за повече от година-година и половина хора, които нямат къде да отидат, непотърсени са от близките си, социално слаби, клошари.

„Изводът от това е, че трябва да има повече социални услуги, защитени жилища, по-малки къщички. Започва се вече да се строи, но процесът на деинституционализация, включително по отношение на домовете на хора с деменции, е предвиден за 2035 година“, каза омбудсманът.

Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор, затворническото общежитие в кв. „Кремиковци“ и керамичната фабрика в гр. Враца. Сградата на Централен софийски затвор е много стара. Тя е строена преди близо 120 години и не може да бъде поправена. „Въпреки че пренаселеността намалава в другите затвори, въпреки че условията се подобяват, тук нещата остават тревожни“, каза омбудсманът.

Препоръката да бъде закрит затворът е свързана с необходимостта да се вземе такова решение и да се каже по какъв начин ще бъде решен проблемът. Към днешна дата там има над 600 лишение от свобода, които трябва да бъдат преместени някъде. Според омбудсманът е очевидно, че трябва да бъде построена нова сграда.

Състоянието на общежитието в „Кремиковци“ и фабриката във Враца са още по-зле, обясни Ковачева. Тоалетните са в окаяно състояние, има дървеници и хлебарки, килиите са пренаселени.

„Хубавото е, че в годините условията в затворите се подобряват и това дава възможност да се постигнат стандартите от 4 квадратни метра, киото изискват европейските институции“, отбеляза омбудсманът.

Омбудсманът обясни, че са недофинансирани социалните услуги в затворите. Един социален работник работи с около 100-150 души.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.