Омбудсманът Манолова: Реформата във ВиК се изчерпва с повишение на цената на водата

Омбудсманът зове ВиК асоциациите да определят по-ниски цени

Шумен, градът са най-висока цена на водата от 3,40 лв. за кубик, стана домакин в четвъртък на разгорещена обществена дискусия „Право на заплащане на качествена ВиК услуга" по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и местния обществен посредник Иван Капралов. 751 жалби получила Манолова срещу водата и проблемите не търпят отлагане. Тревожно е, че реформата във ВиК-сектора се изчерпва единствено с повишаване цената на водата, обяви тя. Повишението не стимулира дружествата да подобряват услугата и да повишават качеството на водата. Гражданите няма да търпят това, предупреди Манолова. Тя призова всички ВиК асоциации в страната да определят по-ниски цени от пределните, определени от КЕВР. "Може шуменската да е първата и да даде ясен знак", каза омбудсмана. Тя дори апелира КЕВР да преразгледа решението си за Шумен с мотив - непредвидени обстоятелства.v-2-1

"Приветствам казаното от госпожа Манолова", каза кметът на Шумен Любомир Христов и обясни, че вече е отправил предложение за свикване не общо събрание на ВиК в периода 4-7 февруари с единствена точка - запазване на цената на водата от 2018 г. Присътващите граждани обаче скочиха - "искаме по-ниска цена, водата на Шумен не е питейна, а поливна, цена 3,40 лв. е геноцид".

Представителят на КЕВР Ивайло Касчиев обясни, че цената на водата в Шумен е достигнала тези нива, защото преди десетилетия не е съобразено, че язовир "Тича", от който се захранва, е на много по-ниска кота от града и водата се препомпва няколко пъти. Разходите за доставка са високи и през 2014 г. енергото било на път да спре тока за неплатени сметки. Касчиев обясни, че 5-годишния бизнес-план на ВиК-Шумен, в който е заложено поскъпване на водата, е минал през ситото на КЕВР. Той обаче не отрече, че всеки бизнес-план може да се преразгледа.

На дискусията областният управител на Шумен проф. Стефан Желев призова за законови промени. Присъстваха общински съветници, народни представители, служители на МРРБ, Българска асоциация по водите и неправителствени организации. Манолова обяви, че ще внесе предложение до МРРБ за задължително обвързване повишението на водата с подобряване на качеството и действително направените разходи в сектора. Ще атакува с конституционна жалба формирането на цените във ВиК сектора и най-вече единната цена, която в момента е ограбваща. Ще иска и в закона да се въведат ясни критерии за определяне социалната поносимост на цената на водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България