Онколози искат законов регламент за телемедицина

Дигитален раков център ще улесни пациентите и лекарите

В Закона за здравето да бъде включен регламент за телемедицината и тя да се заплаща от здравната каса, настояха участници в 14-ото издание на Националната  конференция на Съвместната онкологична национална мрежа, която се провежда в курорта Златни пясъци. Промяната ще съкрати пътя на пациентите от диагностиката до лечението и диспансерното наблюдение.

„Сега те преминават през поне 15 диагностични и терапевтични стъпки, които в България не са добре организирани. В други държави съществуват всеобхватни ракови центрове, но това е твърде скъпо. Затова у нас вече е създадена и работи онкологична онлайн платформа за пациенти и техните близки“, съобщи доц. Димитър Калев, ръководител на Направление медицинска онкология и лъчелечение в Онкоболницата във Варна и председател на организационния комитет на конференцията. 

Проблемът е, че платформата в момента е приравнена с интернет магазин. „Държавата ни третира като телеонкологични търговци. Всички дейности се плащат от пациентите или лекарите работят на добра воля. Телемедицината не е скъпо нещо, необходимо е само обединяване на наука, технология и политическа рамка“, посочи  д-р Радослав Мангалджиев, началник на отделението по медицинска онкология в столичната болница „Проф. Мешмулов“ и почетен член на Българския дигитален клъстер по иновации. Според него, освен онлайн консултации, платформата ще даде възможност чрез различни приложения да се проследява състоянието на пациента. Така онкоболните ще спестят време и пари, защото няма да се налага да бият път до болници в големите градове. „Ще се тушира проблемът с ужасяващия недостиг на медицински кадри и ще се стопи неравнопоставеността между регионите“, каза д-р Мангалджиев. Той бе категоричен, че чатботовете няма да могат да заместят лекарите, но чрез телемедицината те ще имат повече време да разговарят с пациентите и ще се разтоварят от редица несвойствени дейности.

В работната програма на конференцията е включена експертна сесия, посветена на телеонкологията, предвидена е и дискусия за промени в Закона за здравето. Подобен законопроект е внесен през септември в парламента и медиците се надяват той да бъде одобрен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони