Онлайн плащанията без касови апарати

При онлайн плащане с банкова карта да не се изисква касов апарат, обсъжда работна група по промените в Наредба Н-18.

250 хил. търговци вече смениха фискалните си устройства

30 септември е крайният срок за софтуера за продажбите

Онлайн плащанията с банкови кредитни и дебитни карти да не се регистрират от търговците с касови апарати, обсъжда работна група за предстоящи промени в Наредбата Н-18 за отчитане на оборотите в търговските обекти. Идеята е НАП да получава информация за оборотите им чрез платежните оператори. Същевременно за онлайн търговците ще остане изискването за издаване на електронни касови бележки, които и в момента трябва да изпращат на клиентите си. Предложението на бизнеса е оборотът да не се отчита от традиционен касов апарат, а само от софтуера, който генерира електронната касова бележка.

Проблемът е, че при онлайн търговията много хора може да си поръчат нещо и да го платят едновременно. Често един и същи онлайн търговец осъществява продажби през няколко сайта, като има изискване всеки от тях поотделно да бъде регистриран в НАП. Идеята при плащане с банкова карта да не се изисква отчитането на оборота на касов апарат ще облекчи бизнеса, а НАП пак ще получава информация за оборотите.

В момента изискването да има касови апарати и при онлайн преводите е един от проблемите в туристическия бизнес, където повечето разплащания стават именно по банков път.

С друга промяна в Наредбата автомивките с жетони или левчета ще може да отчитат оборота си както автоматите за кафе - да имат вградено фискално устройство, което предана данните на НАП, и екран, който е видим за клиента, без да дават касова бележка.

Близо 250 хил. касови апарата вече са сменени и подават данни на НАП на всеки 5 минути. Общият брой на всички фискални устройства в страната е малко над 300 хил. Оказва се, че повечето от тях вече отговарят на новите изисквани. До 30 септември по новите правила трябва да работят и всички, които използват софтуер за управление на продажбите. Т.е. софтуерът трябва да управлява всички фискални устройства в търговския обект.

 

Търговия

Поръчките по интернет с 21% ръст

Онлайн пазаруването става все по-популярно. Търговията на дребно чрез поръчки по телефона или интернет през месец май нарасна с 21,1% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Същевременно общият обем на търговията на дребно се увеличава минимално - само с 0,4% на годишна база.

Най-голям ръст има в продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома - с 4,2%. Търговията с компютърна и комуникационна техника се увеличава с 3,8%, а продажбите на дребно на автомобилни горива и смазочни материали нарастват с 4,7%. Най-голям спад има в търговията на дребно с лекарства, козметика и тоалетни принадлежности - с 5,8%. С 2,7% намаляват и продажбите на храни, напитки и цигари.

 

Регистър за бележките от кочан

Бензиностанциите с авариен режим на работа

Актуализация от разстояние

С последните промени в Наредбата Н-18 за бензиностанциите с електронни системи с фискална памет (ЕСФП) е предвидена възможност да работят в авариен режим, в случаи на бедствие и след издадена заповед от министъра на финансите. Това позволява непрекъснат режим на работата в извънредни ситуации, съобщиха от НАП. Данните за оборота по време на аварийния режим ще се предадат в НАП след възстановяване на работата на ЕСФП.

За останалите търговци е предвидено при временна повреда на касовия апарат и работа с касови бележки от кочан да водят специален регистър. В него ще записват началния и крайния номер на издадените бележки за деня от кочан и общия оборот, както и каква е повредата. Регистърът трябва да се пази в търговския обект. Дадена е и възможност за дистанционни промени в софтуера на касовите апарати. Това ще позволи софтуерът да бъде автоматично обновяван от производителите, вносителите и сервизните организации, което ще улесни изпълнението на нормативните изисквания.

 

Данните ще се генерират автоматично

Отпадат книгите за дневни отчети

Преходен период до 31 март 2020 г.

От 2 юли отпадна задължението за водене на книги за дневните финансови отчети, в които всеки ден се съхраняват дневните отчети на фискалните устройства, съобщиха от НАП. Задължението остава за бензиностанциите с електронни системи с фискална памет. Ще отпадне и задължението за отпечатване на дневни финансови отчети от касовите апарати. С промените в Наредба Н-18 е въведено изискване фискалните устройства (включително в автомати на самообслужване), да генерират автоматично дневен финансов отчет с нулиране и запис във фискалната памет за всеки ден (за всеки 24 часа), през който има продажби.

Производителите/вносителите на фискални устройства до 30 октомври трябва да представят за тестване апарати с новия софтуер. До смяната на софтуера, но не по-късно от 31 март 2020 г., търговците трябва да отпечатват дневни финансови отчети. По желание на търговеца те могат да продължат да се пазят в книгата за дневните финансови отчети, която може да се ползва и като регистър за касовите бележки от кочан. Дневните отчети може да не се пазят в търговския обект, но при поискване от данъчните търговецът трябва да ги предостави.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика