Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

Онлайн плащанията без касови апарати

При онлайн плащане с банкова карта да не се изисква касов апарат, обсъжда работна група по промените в Наредба Н-18.

250 хил. търговци вече смениха фискалните си устройства

30 септември е крайният срок за софтуера за продажбите

Онлайн плащанията с банкови кредитни и дебитни карти да не се регистрират от търговците с касови апарати, обсъжда работна група за предстоящи промени в Наредбата Н-18 за отчитане на оборотите в търговските обекти. Идеята е НАП да получава информация за оборотите им чрез платежните оператори. Същевременно за онлайн търговците ще остане изискването за издаване на електронни касови бележки, които и в момента трябва да изпращат на клиентите си. Предложението на бизнеса е оборотът да не се отчита от традиционен касов апарат, а само от софтуера, който генерира електронната касова бележка.

Проблемът е, че при онлайн търговията много хора може да си поръчат нещо и да го платят едновременно. Често един и същи онлайн търговец осъществява продажби през няколко сайта, като има изискване всеки от тях поотделно да бъде регистриран в НАП. Идеята при плащане с банкова карта да не се изисква отчитането на оборота на касов апарат ще облекчи бизнеса, а НАП пак ще получава информация за оборотите.

В момента изискването да има касови апарати и при онлайн преводите е един от проблемите в туристическия бизнес, където повечето разплащания стават именно по банков път.

С друга промяна в Наредбата автомивките с жетони или левчета ще може да отчитат оборота си както автоматите за кафе – да имат вградено фискално устройство, което предана данните на НАП, и екран, който е видим за клиента, без да дават касова бележка.

Близо 250 хил. касови апарата вече са сменени и подават данни на НАП на всеки 5 минути. Общият брой на всички фискални устройства в страната е малко над 300 хил. Оказва се, че повечето от тях вече отговарят на новите изисквани. До 30 септември по новите правила трябва да работят и всички, които използват софтуер за управление на продажбите. Т.е. софтуерът трябва да управлява всички фискални устройства в търговския обект.

 

Търговия

Поръчките по интернет с 21% ръст

Онлайн пазаруването става все по-популярно. Търговията на дребно чрез поръчки по телефона или интернет през месец май нарасна с 21,1% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Същевременно общият обем на търговията на дребно се увеличава минимално – само с 0,4% на годишна база.

Най-голям ръст има в продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома – с 4,2%. Търговията с компютърна и комуникационна техника се увеличава с 3,8%, а продажбите на дребно на автомобилни горива и смазочни материали нарастват с 4,7%. Най-голям спад има в търговията на дребно с лекарства, козметика и тоалетни принадлежности – с 5,8%. С 2,7% намаляват и продажбите на храни, напитки и цигари.

 

Регистър за бележките от кочан

Бензиностанциите с авариен режим на работа

Актуализация от разстояние

С последните промени в Наредбата Н-18 за бензиностанциите с електронни системи с фискална памет (ЕСФП) е предвидена възможност да работят в авариен режим, в случаи на бедствие и след издадена заповед от министъра на финансите. Това позволява непрекъснат режим на работата в извънредни ситуации, съобщиха от НАП. Данните за оборота по време на аварийния режим ще се предадат в НАП след възстановяване на работата на ЕСФП.

За останалите търговци е предвидено при временна повреда на касовия апарат и работа с касови бележки от кочан да водят специален регистър. В него ще записват началния и крайния номер на издадените бележки за деня от кочан и общия оборот, както и каква е повредата. Регистърът трябва да се пази в търговския обект. Дадена е и възможност за дистанционни промени в софтуера на касовите апарати. Това ще позволи софтуерът да бъде автоматично обновяван от производителите, вносителите и сервизните организации, което ще улесни изпълнението на нормативните изисквания.

 

Данните ще се генерират автоматично

Отпадат книгите за дневни отчети

Преходен период до 31 март 2020 г.

Софтуерът на касовите апарати автоматично ще генерира дневен отчет.

От 2 юли отпадна задължението за водене на книги за дневните финансови отчети, в които всеки ден се съхраняват дневните отчети на фискалните устройства, съобщиха от НАП. Задължението остава за бензиностанциите с електронни системи с фискална памет. Ще отпадне и задължението за отпечатване на дневни финансови отчети от касовите апарати. С промените в Наредба Н-18 е въведено изискване фискалните устройства (включително в автомати на самообслужване), да генерират автоматично дневен финансов отчет с нулиране и запис във фискалната памет за всеки ден (за всеки 24 часа), през който има продажби.

Производителите/вносителите на фискални устройства до 30 октомври трябва да представят за тестване апарати с новия софтуер. До смяната на софтуера, но не по-късно от 31 март 2020 г., търговците трябва да отпечатват дневни финансови отчети. По желание на търговеца те могат да продължат да се пазят в книгата за дневните финансови отчети, която може да се ползва и като регистър за касовите бележки от кочан. Дневните отчети може да не се пазят в търговския обект, но при поискване от данъчните търговецът трябва да ги предостави.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.