ООН призова за борба срещу „Ислямска държава“ в Ирак

ООН призовава международната общност към съвместна борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ и свързаните с нея формации в Ирак, заяви зам.-говорителят на Генералния секретар на организацията Фархан Хак „ООН се надява, че цялата международна общност ще се противопостави на организацията „Ислямска държава“, както и на нейните фракции, предаде БГНЕС.

Продължаваме с призивите си за международно единство в борбата срещу ИД“, заяви Хак, коментирайки нападенията на неизвестната групировка „Бели знамена“ по-рано в Северен Ирак. Хак напомни още, че през последните седмици генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и специалният му представител в Ирак Ян Кубиш „предупреждават постоянно за увеличилото се насилие в различни райони“.

За съществуването на терористичната групировка, подвизаваща се под името „Раят ел Бейда“ („Белите знамена“), бе съобщено едва в началото на тази година. По данни на телевизия „Ал Маядин“ числеността й наброява приблизително 500 души, предимно кюрди и бивши арабски наемници, сражавали се и за „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Коментари

Задължително поле