ООН призова САЩ да се борят по-активно с расистката идеология

Експерти от ООН призоваха САЩ да се борят по-активно с расистката идеология. В разпространено в сряда заявление те изразиха съболезнованията си на семействата на хората, убити в щатите Тексас и Охайо, като обърнаха внимание на връзката между разпространението на расистките идеи и насилието в САЩ.

„Съединените щати трябва да признаят прякото въздействие на расизма, ксенофобията и нетолерантността върху насърчаването на насилието и създаването на атмосфера на страх и нестабилност в етническите и религиозните малцинствени общности“, каза Ахмед Рийд, председател на Работната група на експертите по въпросите на хората с африкански произход, предаде ТАСС.

От своя страна специалният докладчик на ООН за расова дискриминация и ксенофобия, Тендая Ахиум, подчерта, че „използването от страна на политици и лидери на омразни изказвания с цел да се осигури подкрепа“ от страна на населението ги прави „съучастници на последващо насилие“.

Рийд и Ачиум припомниха, че стрелците, извършили кланета в Съединените щати, прибягват в своите манифести и съобщения в социалните медии до риторика, "дехуманизираща хората въз основа на тяхната раса, религия, имиграционен статус и етническа принадлежност".

Коментари

Задължително поле