ООН: Covid локдауните не успяват да ограничат нивата на вредни емисии

Нивата на въглероден диоксид в атмосферата продължават да се повишават с рекордно темпо, предупреди в понеделник Световната метеорологична организация (WMO) към ООН.

Нарастването на вредните емисии се забави до известна степен поради въведените заради коронавируса блокади и строги ограничения, но въздействието от тези мерки беше "не по-голямо от обичайните колебания във въглеродния цикъл от година на година и високата естествена променливост на пречиствател на въглерода, какъвто е растителността", заяви агенцията на ООН.

WMO прогнозира, че нивата на въглероден диоксид ще продължат да се увеличават, като "прогнозата за общо годишно намаляване на емисиите през 2020 г. е много несигурна, тъй като продължителността и тежестта на ограничителните мерки остават неясни".

Организацията призова за "пълна трансформация на нашите индустриални, енергийни и транспортни системи" и подчерта, че промените ще бъдат "икономически достъпни и технически възможни и ще засегнат ежедневието ни само незначително".

Коментари

Задължително поле