Опасни дъждове преди Нова година

До 40 литра прогнозират в Южна и Източна България 

60-70 см покривка чакат по курортите

Опасно време с поройни дъждове, а в планините мокър сняг, ще обхване почти цялата страна в дните преди Нова година. Сумарно до 40 литра се очаква да паднат за ден в Южна и Източна България, прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков. След промяната на времето вчера, жълт код за бурен вятър е в сила за почти всички области, с изключение на четири в Северна България.

“Интензивните валежи започнаха още вчера, предимно от дъжд са. На местата над 1200 метра ще има сняг, но няма да се образува покривка”, посочи метеорологът. В следващите дни ще се редуват облаци и слънце, а температурите ще бъдат от 10 до 15 градуса, а в западните части от страната ще са по-ниски - между 8-9 градуса.

На 31 декември (четвъртък) следобед облачноста ще бъде значителна, ще превалява много дъжд. Отново мокър сняг ще има по високите полета и по планините. Валежите ще са главно в Северозападна и Западна Бълагрия. “На изток и в центаралните части ще вали отново дъжд. И новогодишната нощ така ще я посрещнем, ще ни върви по вода”, каза още Янков и предупреди шофьорите за поледици по пътищата.

По думите му цялата зима се очертава по-топла, но за сметка на това ще сме свидетели на повече валежи. От първи януари следва по-продължителен период с повече слънчеви часове. На четвърти ще се увеличава облачноста и отново ще завали дъжд, а мокър сняг по планините.

Истинската зима чакаме след средата на новия месец, когато ще натрупа сериозна снежна покривка.
“Интензивен сняг ще има в периода 10-13 януари, когато се очакват и значителни натрупавния. 60-70 см ще има по планиниските курорти, температурите ще се понижат до 2-7 градуса, по планините ще е по-студено”, посочи Янков.

Февруари също ще има превалявания, а март се очертава по-хладен. Както и през януари се очакват повече валежи от нормалото.

Мъгли намалиха видимостта по магистралите

Сложно придвижване по проходите

За ограничена видимост по магистралите алармираха от МВР и предупредиха водачите да шофират внимателно. До около 30 метра бе намалена видимостта на АМ “Хемус”, в района на тунел “Витиня”. Проблемно бе движението и в участъци на автомагистрала “Тракия” в следобедните часове в неделя.

От Пътна полиция напомнят, че намалената видимост изисква шофиране с по-ниска скорост, спазване на достатъчно дистанция и избягване на резки маневри. Апелът към водачите е да бъдат особено внимателни при преминаване през участъци с мъгла и да се движат със скорост, съобразена с метеорологичните условия. Според прогнозата за времето и през следващите дни ще има опасност от мъгли по шосетата.

Проблемни бяха участъците от пътното платно с видимост едва до 15 метра в района на “Хемус” от км 33 до км 53, област София, до 30 метра бе намалена видимостта и в района на проход “Троянски”, Босна, Визица, област Бургас. Шофьори сигнализираха за сложно придвижване поради мъгла и в района на проход “Републиката”, Ришкия проход, проход “Дюлински”, около Антоново и Омуртаг, област Търговище, както и при Шипково, област Ловеч.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България