Опасно горещо време ни очаква днес

Слаб студен атмосферен фронт преминава над страната. Ще се усети само в планинските масиви на Западна и Централна България. Очакват се в следобедните часове там незначителни превалявания.

Денят ще е горещ с температури между 32 и 37 градуса. Най-горещо следобeд ще е по поречието на река Дунав, от двете страни на Централна Стара планина, в Горнотракийската низина и районите на Хасково и Ямбол. В 13 области е в сила жълт код за високи температури.

По Черноморието ще бъде прохладно с температури от 26 до 29 градуса по южното крайбрежие. Температура на водата ще бъде 26-27 градуса, а вълнението на морето – слабо.

В събота са възможни слаби превалявания в незначителни количества в източната част на страната. А от неделя нататък стабилен антициклон ще задържи времето сухо и топло до средата на следващата седмица. Температурите ще са високи – около Дунав и в югозападна България ще надминат 40 градуса.

През почивните дни и в самото начало на следващата седмица атмосферата над страната ще се насити с прах от пустините на Африка. Концентрацията му ще е по-значителна в западната половина на страната. Очаква се прахът да се изнесе от нашите географски ширини в понеделник-вторник.

Коментари

Задължително поле