Операта „Електра“ за първи път на българска сцена

Премиера по време на пандемия в Софийската опера

Режисьорът Пламен Карталов поставя Рихард Щраус

Това е най-екстравагантната творба на композитора

На 26 и 29 ноември за първи път в България любителите на оперното изкуство имат възможност да се насладят на операта “Електра” от Рихард Щраус. Това произведение допълва нетрадиционната репертоарна програма на Софийската опера, в която вече присъстват тетралогията “Пръстенът на нибелунга”, “Тристан и Изолда” и “Парсифал” от Рихард Вагнер. Гигантският дългогодишен проект е идея и дело на режисьора и директор на операта акад. Пламен Карталов. Всички тези изключително сложни произведения са поставени единствено с български артисти - нещо, което нито един съвременен оперен театър не дръзва да направи.

В главните роли ще видим Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова и Йорданка Милкова - в ролята на Клитемнестра, Даниел Острецов и Емил Павлов като Егист, Веселин Михайлов и Атанас Младенов - в образа на Орест. Диригент на спектакъла е маестро Евън-Алексис Крист, сценограф Свен Йонке. Режисьор е Пламен Карталов с асистент-режисьор Вера Петрова.

“Електра” е изключително новаторско произведение в едно действие. Либретото се базира на едноименната трагедия на Софокъл от 410 г. пр. н. е. Електра е обсебена от желанието си да отмъсти за смъртта на своя баща Агамемнон. Тя подстрекава брат си Орест да убие виновниците - майка им Клитемнестра и нейния любовник Егист. Засрамена от постъпката си, танцува в екстаз, но преди края на танца се свлича мъртва на земята.

Световната премиера е на 25 януари 1909 г. в Кралската опера, в Дрезден, когато публиката приема нееднозначно модерния музикален език на “Електра”. Като музикална линия, оркестрация и естетика, “Електра” силно контрастира с най-ранните опери на Щраус и с по-късния му творчески период. “Електра” е най-модерното произведение на Щраус и единствената опера, в която той разширява границите на тоналността до невъзможност. След тази опера той се оттегля обратно към по-консервативен стил на композиране.

Коментари

Задължително поле