Опитват да блокират 250 дела със 120 подсъдими (обзор)

Съдия Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

Шефовете на специализираните съдилища против проектите на ДБ

Прокурори пратиха становище до ЕС

Христо Иванов и сие искат закриване на успешни съдебни органи

Над 250 дела с 1200 подсъдими за 2600 престъпления, които в момента се гледат в спецсъда, ще бъдат блокирани. Голяма част от тях ще започнат отначало и то след разпит на десетки и стотици свидетели по някои от тях и провеждане на сложни експертизи, които понякога отнемат години. Това казаха днес съдиите Георги Ушев и Мариета Райкова, председатели съответно на Апелативния и на Специализирания наказателен съд по повод проектите на “Демократична България” за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

“Вместо да се решават същинските проблеми на наказателното правосъдие в страната, заради които сме били критикувани и от европейските ни партньори, а именно - прекомерният формализъм на нашия наказателен процес, се иска заличаване на успешно функциониращи съдебни органи”, посочи съдия Ушев. И подчерта, че чрез подобни проекти се прибягва до закриване на съдебни органи заради казуси, чието решение е важно за определени кръгове в държавата.

Въпреки че 45-ото НС се разпада и проектите на Христо Иванов и сие няма да видят и първо четене, днес и от Асоциацията на прокурорите в България изпратиха свое становище до европейските институции и посланиците у нас за безпрецедентния политически натиск върху съдебната система.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право