Опит за фалшива регистрация в ЦИК

„Демократична България“ внасят подписи в ЦИК в опит да регистрират коалицията с "еколозите".

В коалицията „Демократична България“ фигурира партия фантом

Централната избирателна комисия (ЦИК) незабавно да спре опита за фалшива регистрация на коалицията „Демократична България“ за участие в евровота, настояват от „Партия на зелените“. Оттам припомнят, че в обединението фигурира несъсществуващата в правния мир политическа партия „Зелените“, която е едно с неправителствените организации от „За да остане природа в България“.

На 26 февруари Върховният касационен съд окончателно определи, че името на „еколозите“ дублира това на „Партия на зелените“ и им забрани да го използват. Затова от формацията, спечелила делото, вече са изпратили писмо до ЦИК, в което припомнят определението на магистратите.

Въпреки това „природозащитниците“ продължават да се рекламират с наименованието за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май. В събота „Демократична България“ (ДСБ, Да, България, ПП „Зелените“) внесе документи и подписи в Централната избирателна комисия, макар че са наясно с решението на ВКС. В същото време медиите от кръга Капитал разпространяваха фалшивата новина, че обединението „Демократична България“ вече е регистрирано за изборите за членове на ЕП. А в социалните мрежи менте еколозите получават похвали от свои съмишленици за „успеха“.

Истината е, че „Демократична България“ само е внесла в ЦИК документи и подписи за регистрация. Тепърва престои проверка на автентичността на имената и единните граждански номера в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО), както и ревизия на другата документация. После ще се разгледа жалбата на „Партия на зелените“ и едва тогава ЦИК ще излезе с решение. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако коалицията получи регистрация, от „Партия на зелените“ ще заведат дело.

Прогнозите на изборни експерти са, че след като ВКС е потвърдил окончателно наличието на нелегитимна партия в коалицията, тя едва ли ще бъде допусната до участие на 26 май.

Пробват се като движение

„Движение на българските зелени“ - под това име се опитват да се регистрират за евровота от бившата ПП „Зелените“, научи „Труд“ от свои източници.

Този опит противоречи на определението на Върховния касационен съд, според което думата „зелен/и“ не може да се използва. Така че от „Партия на зелените“ ще обжалват и това наименование.

От там обясниха пред „Труд“, че вече подготвят жалбата, с която се надяват да спрат инициативата на фалшивите еколози.

Ясно е, че няма законови аргументи, с които лъжливите „природозащитници“ да се явят на като движение, след като сбирката им за определяне на ново име, което не може да включва „зелен“, ще се състои на 21 април – 11 дни, след като регистрацията за избори за ЕП е приключила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика