Оправдаха Кела като поръчител за убийството на месарски бос

Снимка: Архив

„Благодаря на съда за обективността. Това беше очаквана развръзка за мен, но ще се въздържа от коментари. Продължаваме, има още две инстанции“. Това заяви Пламен Дишков- Кела, който в понеделник получи оправдателна присъда от Окръжен съд – Бургас.

Дишков бе подсъдим за това, че на 21.11.2002 г., в съучастие с двама дущши- Бойко Стоянов /извършител/ и Тодор Неделчев /помагач/, действал като подбудител, за да бъде убит Димитър Стаматов- Мастара. Мастара бе известен месарски бос в региона, с цеховете си за колбаси.
За невинни бяха признати също Неделчев, и Стоянов. Окръжен съд – Бургас отхвърли предявените от наследниците на Мастара граждански искове от по 250 000 лв. против Пламен Дишков и Тодор Неделчев.

Това е 6-и поред съдебен състав,  гледащ делото, което за втори път бе на първоинстанционно съдебно следствие. В своите пледоарии защитниците изразиха тезата, че не се доказва съпричасността на двамата подсъдими към инкриминираното деяние и предявеното обвинение от страна на прокуратурата е разколебано.
Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция. От прокуратурата неофициално заявиха, че твърдо ще прпотестират оправдаването на тримата.

Преди около 15 години, когато се водеше първото дело за убийството на Димитър Стаматов, Дишков бе осъден задочно на 20 години затвор. Той обаче бе напуснал страната и дълго време бе издирван от Интерпол. През 2012 година бе арестуван в Португалия и върнат в България. До 2014 година бе в Окръжния затвор на Бургас, а след това бе освободен поради изтичането на прекомерния срок за задържане.

Възобновеният процес започна през 2016 година. Тогава внезапно обвиненият като извършител Бойко Стоянов, даде показания пред съдия, като каза, че е бил принуден да свидетелства срещу Дишков. По думите му, принудата идвала от висш полицай, а извършителят на убийството на Мастара всъщност бил друг човек- Мариян Георгиев-Марата. Стоянов твърдеше, че Марата, който също бе убит,  искал да вземе месарския бизнес на Мастара, макар че го считали за приятел на бизнесмена. 

Коментари

Задължително поле