Оправдаха ямболска лекарка за смъртта на дете

Снимка: Архив

Варненският апелативен съд призна за невинна лекарка от Ямбол, осъдена през 2015 г. от Сливенския окржъен съд за това, че поради немарливост е причинила смъртта на момиченце на 1 г. и 8 месеца. Д-р Славка Кирилова, бивш началник на детското отделение в ямболската МБАЛ "Св. Пантелеймон", обжалва наказанието си от 2 г. лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професията за срок от 2 г.

Случаят е от преди близо 10 г. На 20 април 2010 г. малката Александра се почувствала зле, докато била на ясла. Личният лекар установил, че има вирусна инфекция и предписал медикаменти. Няколко часа по-късно състоянието на детето се влошило. След втори преглед то било насочено към болница. Два часа след приема в "Св. Пантелеймон" момиченцето починало. Вещите лица по назначената от апелативните магистрати комплексна петорна съдебно-медицинска експертиза обявиха, че смъртта на Александра е настъпила след остра бактериална инфекция, довела до възпаление на надгръклянника и съседните тъкани, което предизвикало дихателна, сърдечна недостатъчност и мозъчен оток.

Експертите посочиха високата смъртност при това мълниеносно протичащо заболяване и изказаха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове при ранна интубация, но реално състоянието му е било толкова тежко, че е нямало как да бъде спасено. Изводът на вещите лица бе, че медиците в детското отделение и реанимационният екип са действали правилно. Прокуратурата настоя присъдата на Сливенския окръжен съд да бъде потвърдена, като посочи, че при своевременни действия на подсъдимата леталният изход е могъл да се избегне. Същото посочи и представителят на зачернените родители, който изтъкна, че реаниматорите са били извикани със закъснение. След преценка на всички материали по делото и експертизата магистратите отмениха осъдителната присъда на д-р Славка Кирилова.

Тя бе призната за невинна и за допуснати нарушения на Закона за здравето, Кодекса за професионална етика на лекарите в България и Закона за здравното осигуряване. Отхвърлени бяха исковете от 200 000 лв. на двамата родители в качеството им на граждански ищци. Пред съда д-р Кирилова заяви, че съжалява за смъртта на детето, но не е виновна за нея. Делото се гледа във Варна, след като всички съдии от Апелативния съд в Бургас си направиха отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти Върховният касационен съд е отменял постановените от тях решения и е връщал процеса за ново разглеждане. Решението на Варненския апелативен съд също подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок, съобщиха от пресслужбата на съда.

Коментари

Задължително поле