Определени са датите на религиозните празници през 2017г на вероизповеданията, различни от източноправославното

Снимка: Архив

Правителството определи дните на религиозните празници през 2017 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Датите са съгласувани с ръководствата на религиозните общности в България. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 17 април – вторият ден от Великден, 29 юни – „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”, 1 ноември – „Вси Светии”, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Рамазан байрам на 26 и 27 юни, Курбан байрам на 1 и 4 септември и Рождението на Мохамед на 29 ноември.

За религиозната общност на евреите празниците са на 11 април – Песах, 21 септември – Рош Ашана, 30 септември – Йом Кипур, и Сукот – на 5 октомври.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Сретение Господне – на 14 февруари, Св. Вартан – на 23 февруари, Възкресение Христово – на 16 април, Кръстовден – на 17 септември и Свети Будители Св. Сахак и Св. Месроп – на 14 октомври.

Празничните и почивните дни за обществото „Бяло братство” са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Рождението на Учителя Петър Дънов – 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.

Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни. Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 11 април и Конгресни дни на 27-30 юли, а празникът за евангелските църкви е Денят на реформацията – 31 октомври

Обществото за Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 12 март, Рама Навами на 5 април, Нарасимха Чатурдаши на 9 май, Ратха Ятра – на 25 юни, Кришна Джанмащами на 15 август.

Последователите на Диамантен път на будизма – България, ще празнуват на 9 юни Весак – ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни. Будистката общност в България отбелязва Деня на Буда на 10 май, Нова година на 27 февруари, Денят Дхарма на 7 август и Денят Бодхи на 8 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България