Организаторът на атаката в Барселона проповядвал в джамия във Виена

Имам Абделбаки ал Сати, който е предполагаемият организатор на терористичния акт в Барселона, е водел проповеди сред мюсюлманските младежи в австрийската столица, съобщава в. "Кронен Цайтунг".

Според изданието през есента на 2015 г. имамът редовно ръководил петъчната молитва сред младите мюсюлмани в една от джамиите във Виена, но тогава не будел подозрения.

През 2016 г. Абделбаки ал Сати е забелязан на летище Швехат във Виена, откъдето се готвел да отлети заедно с група младежи до Мека. Много от спътниците му все още не са се върнали в Австрия. Австрийската полиция проверява дейността на имама в Австрия.

На 17 август в центъра на Барселона шофьорът на микробуса направи умишлена атака срещу минувачите. След това каталунската полиция ликвидира петима терористи в Камбрилс. Те се опитаха да извършат терористична атака, подобна на тази, извършена в Барселона. Жертвите на терористичната атака станаха 15 души, отговорността за нападението пое от терористичната група "Ислямска държава".

Абделбаки ал Сати загина в нощта на 17 август, при взрив в къща в Алканар, където терористите са имали бърлога. Предполага се, че именно този имам е подготвил терористичния акт в Барселона.

Коментари

Задължително поле