Ето кои са симптомите на Covid-19, наблюдавани от българските медици

Валежите спират, очакват се температури до 14 градуса

САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19

30 вече са излекуваните от Covid-19 у нас, има два смъртни случая (ВИДЕО) 28 са новите положителни проби за коронавирус, общо стават 477

Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Организират във Велико Търново национален форум за опазване на недвижимото културно наследство

Национален форум за опазване на недвижимото културно наследство ще бъде организиран във Велико Търново през есента по идея на кмета на болярския град Даниел Панов. Това стана ясно след провела се днес среща между Панов и Джонатан Феди – мениджър международно сътрудничество и проекти в Националната асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“. Представители на френската неправителствена организация ще гостуват на дискусията, за да споделят своя опит относно съхранението на паметниците на културата.

Форумът ще се състои през октомври, а организатори са Община Велико Търново и българската Асоциация на общини със селища и територии с културно-историческо наследство. Събитието ще даде възможност както на българските местни власти да обменят добри практики, така също да се запознаят с работещите решения във Франция.

Темите на дискусията ще бъдат свързани с необходимите законодателни промени, ускоряването на сроковете за одобрение на проекти за реставрация на паметници на културата, мерките, които кметовете могат да предприемат срещу нехаещите собственици на старинни къщи. Обсъдени ще бъдат също дигитализацията на базата данни и създаването на единен електронен регистър на паметниците на културата.

Даниел Панов посочи, че поддръжката на сградите с историческа стойност, които са частна собственост, е общозначим проблем в много градове и села в цяла България и в тази връзка след нормативни промени са създадени шест регионални звена за културно наследство. Велико Търново е един от центровете на новите структури, чиято работа ще има за цел да оптимизира значително процедурите по реставрация и ремонти. „За целта Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ вече работи за синхронизацията на Закона за културното наследство, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за устройство на територията. Проекторешенията ще са готови до есента“, обясни Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ.

Джонатан Феди сподели положителните си впечатления от реставрацията на старинни сгради във Велико Търново и поздрави Панов за усилията, които местната власт полага. Ремонтите са обхванали 20 къщи, а още толкова вече са с обновени фасади и покриви. На собствениците на още 36 сгради, разположени по главните великотърновски улици, са издадени предписания за предприемане на необходимите дейности.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.