Организират открит образователен концерт за ученици в Търново

Инициативата е за трети път

Открит образователен концерт за ученици организират за трети път във Велико Търново. Това обяви Добрин Пелтеков, учител по музика в ОУ "Св. Патриарх Евтимий", организатор на инициативата.

Музикантите от формация "Тъпани и гайди" ще представят пред децата спецификата на Родопската фолклорна област, уточни Валентина Добрева, която също е учител по музика и вокалист на формацията.

Децата ще се запознаят със спецификата на родопската каба гайда, която е с най-басово звучене, сравнена с гайдите на други народи, разказаха от формацията.

Наред с това ще бъдат представени и инструментите диджериду от Австралия и перуански кахон, които музикантите от формацията използват в аранжиментите на фолклорните композиции които представят пред публиката.

Идеята е по този начин децата да се запознаят с богатството на фолклора и различното му звучене у нас и по света, посочи Георги Маринов от групата.

Перкусионистът Петър Йорданов ще покаже на децата каква е разликата между ударния инструмент "кахон" от Южна Америка и бългрски тъпан, както и какво е звученето на новосъздадения музикален инструмент "хенгдръм", който съчетава звуци от различни култури.

Това е третият образователен урок, организиран от учителя Добрин Пелтеков от началото на учебната година.

В първите два са участвали музикантите от "Оратница", а във втория саксофонистът Милен Стойков е запознал децата с няколко вида саксофони и различното им приложение в музикалните жанрове.

Третият образователен концерт с участието на формацията "Тъпани и гайди" ще започне тази вечер в залата на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование