Освободиха от затвора турския опозиционер Енис Бербероглу

Енис Бербероглу

Освободен бе от затвора Енис Бербероглу, депутат от основната турска опозиционна Народнопрепубликанска партия, предаде БНР.

Той бе осъден от турски съд на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавна тайна. Бербероглу бе признат за виновен в това, че издал на журналиста Джан Дюндар, главен редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" информация, че с турски тирове се прехвърля оръжие на умерената опозиция в Сирия, която се квалифицира като държавна тайна.

Бербероглу бе осъден и бе изпратен в затвора, въпреки депутатския имунитет. Междувременно отново бе избран за депутат на изборите на 24 юни тази година. Но въпреки парламентарния му имунитет, съдът го остави в затвора. А задържането на Бербероглу в затвора бе осъдено от европейските институции.

Изненадващо Държавният съвет постанови да бъде спряно изпълнението на присъдата до изтичането на депутатския мандат на Бербероглу и той да бъде пуснат на свобода след 16-месечен престой в затвора.

Бербероглу снощи излезе на свобода от затвора "Малтепе" в Истанбул.

Първите часове на свобода след затвора Бербероглу посвети на съпартийците си, които бяха дошли да го посрещнат и с които пи чай в една чайна.

В края на този месец предстои турският президент Р.Т.Ердоган да посети Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел. На фона на валутната криза със САЩ, Анкара иска да затопли отношенията с ЕС след няколкогодишно прекъсване. Ердоган и други политици посочват, че членството в ЕС остава приоритет за Турция.

Изненадващото освобождаване от затвора на Енис Бербероглу, в навечерието на визитата се коментира като жест на Турция в светлината на тази стратегия.

Коментари

Задължително поле