Осиновени българчета в САЩ били малтретирани в продължение на 7 години

Българчета тийнейджъри се оказаха в семейна среда в Америка, която поставила живота им в опасност. Те били осиновени преди 7 години от двойка в градчето Съмървил, щата Мисури. В него живеят по малко от хиляда души, съобщи BGwoice.

56-годишният мъж и 40-годишната жена били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им. Властите открили в дома им 10 малчугани – 8 собствени и две осиновени близначки от България. Според властите едното от българчетата било открито насред пътя (доста далеч от дома им) от съседи на Макгрегърови. То било мръсно, босо, със сплъстена коса.

Съседите прибрали момичето и го нахранили, тъй като то казало, че не било яло от няколко дни. Пред полицаите и социалните българчето обяснило, че е осиновено от Макгрегърови заедно с близначката си преди седем години и че сега е на 14 години. Момичето разказало в подробности как осиновителите й я тормозели с наказания, вариращи от затваряне в тъмна или в слънчева стая за часове наред до принуждаване за бягане без обувки по чакълен път. Било карано също да стои навън в студа, ако не се подчинява.

Забрана за ядене се налагала ако някой не поиска разрешение за дреболии, като да се облече, да сложи обувките си или да си вземе душ.

Срещу Макгрегърови е заведено дело за тормоз над деца.

"Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите", съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи на България.

Генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания, гласи информацията.

Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.

Коментари

Задължително поле