Осмокласничка от Свищов със златен медал от международна математическа олимпиада

Осмокласничката от СОУ "Николай Катранов" в Свищов Любомира Димитрова завоюва поредно голямо международно отличие. Ученичката е спечелила златен медал на провелата се преди няколко дни Азиатска математическа олимпиада.

"Състезанието е изключително трудно и престижно. В него право на участие имаха само състезатели , спечелили призови места (златен, сребърен или бронзов медал) в провели се преди това две международни състезания-SASMO и MATHEMATICS WITHOUT BORDERS. Участниците решаваха 30 задачи с отворен отговор, върху материя, която в България се изучава в по-късен етап от обучението. Освен това задачите за 8 клас бяха на английски език, което в съчетание с краткото време за решаването им-90 минути , затрудни допълнително състезателите", обясниха от училището в крайдунавския град.

Олимпиадата се е провела в Хонг Конг , но с изключителното разрешение на организаторите, била дадена възможност на участниците от България да се включат дистанционно- в градовете София , Варна и Стара Загора. Това постижение е поредното за Любомира през тази учебна година.

Тя е спечелила първото място и златен медал в Националното математическо състезание за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил, сребърен медал в индивидуалното състезание на Финала на Международното математическо състезание MATHEMATICS WITHOUT BORDERS, както и 3 златни медала в предварите кръгове на същото състезание, а освен това имаше и първи места на областните кръгове на олимпиадите по математика, български език, астрономия и техническо чертане.

Коментари

Задължително поле