Основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов: Цветан Василев плащаше на Иван Костов

Бисер Лазов Снимка: Пламен Стоименов

Специализираният наказателен съд даде ход на делото "КТБ" с изслушване на основния свидетел Бисер Лазов. Той разказа, че познава Цветан Василев от 1994 г. и през 1998 г. става счетоводител на неговата основна компания "Фина-С", като заема този пост до фалита на банката през юни 2014 г.

През 2000 г. Василев станал изпълнителен директор на КТБ - тогава малка банка. Тогава той споделил на Лазов, че без лоби в държавните институции банката не може да стане голяма и направил дарение на фондация "Демокрация". По думите на Лазов през годините оттогава е имало връзка между Костов и Василев, която се е запазила през цялото време.

През 2010 г. Цветан Василев извикал Бисер Лазов на място в локалното платно на булевард "Цар Борис III". На срещата била дъщерята на Иван Костов - Мина Костова. Тримата разгледали офис сградата на номер 159 и Василев наредил да бъде напълнена с негови фирми под наем, който да получава Костова.

До 2013 г. всички фирми на Василев били преместени там. Тогава шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец. Бисер Лазов бил изпратен на среща с бившия премиер и дъщеря му, на която да се разберат как да оформят плащането. Сключен бил договор между две фирми от двете страни. Месечните траншове продължили да се изплащат редовно до затварянето на КТБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право