Основно училище в търговищко село да стане до10 клас и да учи деца на професия

Снимка: Архив

Учители и родители се мотивират: Децата ще останат в клас и ще имат квалификация

Вместо до 7 клас включително, обучението в училището в търговищкото село Макариополско да стане до 10 клас и да се учи професия. Това предлагат от училището и родителите на децата, а идеята е подкрепена от местната общественост и бизнес.

За целта училището от основно трябва да бъде преобразувано в обединено и общинският съвет в Търговище да даде становище в края на месеца. След това предложението ще се внесе в просветното министерство и още от следващата година в училището ще бъде разкрит 8 клас, в който децата да започнат да учат дървообработване без да се налага да се откъсват от дома и да пътуват в града. Професията и специалността, която са избрали от училището, са търсени в района, където има голямо предприятие в мебелния сектор и то ще подпомага практическите занимания.

В училището в Макариполоско, което е средищно, учат деца от 8 села. Сега те са обхванати от 1 до 7 клас включително. Преобладаващата част са от социално слаби семейства от ромски произход, при които процентът на отпадане, след завършване на основно образование, е значителен, мотивират се от училището и Общината.

Водещи причини, които посочват, са социалните нагласи в семействата и ниската мотивация за придобиване на професия. Част от родителите не искали да изпращат децата си в училище в града след 7 клас, заради притеснение от промяна в поведението им и невъзможността да се справят с нарасналите разходи по издръжката им. Процесът на отпадане е свързан и с особеностите на етноса - слаба мотивация за учене и ранни бракове, пише още в предложението.

В училището в Макариполско в момента се извършва и обновяване на материалната база по линия на националната програма за оптимизация на училищната мрежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони