Остават старите такси на летище София

Три авиокомпании обжалват вдигането на таксите на летище София.

Три компании обжалват увеличението

Размерът на летищните такси на летище София се запазват на нивата от 2020 г. Причината са жалби на няколко авиокомпании срещу вдигането им, заради които е започнало производство, което се развива пред компетентния орган - ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация”. Това съобщават от министерство на транспорта.

ГД ГВА, в съответствие със закона, се е произнесла с временно решение. То запазва размерите на летищните такси на последните нива от 2020 г. Временното решение не подлежи на обжалване и ще се прилага до влизането в сила на окончателното решение, уточняват от транспортното ведомство.

От там допълват, че ГД ГВА е единственият компетентен орган, който има правомощието да се произнася по размера на летищните такси на летище София и е недопустимо, който и да е друг орган, включително и министър, да оказва каквато и да било намеса. Повод стана изказването на министъра на туризма Мариана Николова, че ГД ГВА е взела решение таксите да не се вдигат.

От транспортното министерства уточниха, че летищните такси се определят по размер от летищния оператор. Такъв на летище София е търговското дружество “Летище София” ЕАД. Преди определянето на размера им операторът е провел консултации с авиокомпаниите. Те имат право да обжалват, както и са направили. Против решението са подадени жалби от три авиокомпании - Уиз Еър Унгария, Райънер Дезигнейтид Активити Къмпани и България Ер. Подаването на жалбите означава, че решението на “Летище София” ЕАД не влиза в сила, заключват от министерство на транспорта.

Коментари

Задължително поле