Остават 11 дни за данъци с отстъпка

Облекчения само за изрядните към хазната граждани

Подаването на онлайн декларация е по-лесно

Проверете предварително дали имате стари задължения

Отстъпка в размер на 5% от дължимия за довнасяне данък върху доходите от 2018 г. може да се ползва само още 11 дни, припомниха пред “Труд” данъчни експерти. Максималният размер на отстъпката е 500 лв., но за да се ползва, трябва да бъдат изпълнени няколко условия. Първото е да подадете годишната данъчна декларация за доходите онлайн до 31 януари, като в същия срок трябва да платите и дължимия данък. Но другото условие е да нямате подлежащи на принудително изпълнение задължения към държавната хазна към момента на подаване на декларацията.

Затова преди да изпратите формулярите към НАП е добре да проверите имате ли някакви стари дългове, които може дори да сте забравили - например няколко стотинки наказателна лихва по платен със закъснение данък от минали години или стара глоба на КАТ, което е изпратена за събиране към НАП. Най-лесно може да проверите имате ли някакви задължения чрез сайта на НАП, като използвате персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от офис на приходната агенция. След като влезете с ПИК в личния си профил, трябва да отидете в рубриката “Предоставяне на данъчна и осигурителна информация” и там да влезете в “Справка за задълженията и плащанията”.

Ако имате старо задължение, е по-добре да го платите, защото рано или късно от НАП ще ви потърсят за него, а дотогава няма да може да ползвани отстъпката от 5%, както и нито едно данъчно облекчение като например за доброволно пенсионно или здравно осигуряване. Облекченията за млади семейства с ипотечен заем за единствено жилище, за безкасови плащания през изминалата година, както и за деца също може да се ползват само, ако нямате стари задължения към държавната хазна. Затова дори да не искате да ползвате отстъпката от 5% за онлайн подаване на декларацията до 31 януари, или да нямате данък за довнасяне, е добре да проверите имате ли стари задължения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари