Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Тръмп: Идеята за “морска стена” на Ню Йорк e глупава и ще изглежда ужасно

Генералният ни консул в Истанбул: Българинът с мачете е бил със силно психично разстройство или под въздействието на опиати

Прическите от 90-те се върнаха на мода

Все още не е ясна самоличността на обирджиите на митницата в Благоевград

ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция

Над 10 държави преговарят в Берлин за ситуацията в Либия

Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

Остава ДДС-то за книги и периодични издания

В редица държави ДДС върху учебници, книги и периодични издания липсва или е чувствително намалено.

Искането за намаляване е колективно дело на група видни писатели

В писмо финансовият министър Владислав Горанов обяснява, че такава мярка няма да намали разходите на потребителите

Преди месец Българският П. Е. Н.-център, обединяващ видни имена на съвременни писатели, внесе официално писмо до Народното събрание, Министерския съвет и министерствата на финансите, на образованието и на културата, с което се призоваваше да се преосмисли културната политика и да се намали финансовата тежест върху крайния потребител на учебници, книги и периодични издания, като се премахне ДДС или се сведе до 5%. Писмото е колективно дело на група писатели и беше подписано от световноизвестната писателка Здравка Евтимова – председател на нашия П. Е. Н.-център. То беше подкрепено от председателите на Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели, Асоциация “Българска книга”, Съюза на преводачите, Съюза на народните читалища и др. съсловни организации. Целта беше ясно формулирана: книгата да стане достъпна за широки слоеве от българското общество, тъй като статистиката показва, че средногодишно българинът отделя едва 10 лв. за книга.

Министър Горанов обясни, че намаляване на ДДС не се предвижда.

Проблем е и за библиотеките в страната да се снабдят с новите книги поради високите цени и ограничените им субсидии. Беше посочено, че в редица държави от ЕС се прилагат преференциални ДДС ставки. Припомняме ги: Англия и Ирландия – 0%; Люксембург – 3%; Италия, Испания – 4%; Румъния, Хърватска, Кипър, Малта, Полша, Унгария – 5%; Франция – 5.5%; Гърция, Швеция, Холандия, Португалия, Белгия, Гърция – 6%, Германия – 7%, Естония, Литва – 9%; Словения – 9,5%; Австрия, Словакия, Финландия – 10%; Латвия – 12%; Чехия – 15%; България – 20%.

Чрез официално писмо, адресирано до Здравка Евтимова, финансовият министър Владислав Горанов отговори, че такава мярка не се предвижда.

“Единната ставка за ДДС кореспондира с важни принципи на данъчната политика – отраслова неутралност и равнопоставеност на данъчно задължените лица. Въвеждането на намалена ставка на данъка върху добавената стойност за определени доставки на стоки и услуги от първа необходимост или за социално полезни стоки не може да се разглежда изолирано и е необходимо същото да се преценява, както в контекста на данъчната политика, така и на другите политики на страната”, се казва в писмото.

В него подчертава още, че е подобна е и традиционната гледна точка на Европейската комисия.

“Опитът на други държави членки на ЕС, прилагащи по-широк обхват на диференцирани ставки за доставки на стоки и услуги, показва редица проблеми, свързани с администрирането на данъка. Диференцираните ставки са предпоставка за въвеждане на допълнителни задължения за отчетност на задължените лица, което води до увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса.

С оглед на това, стремежът в тези държави е към ограничаване прилагането на намалените ставки на данъка или увеличаването им в посока изравняване със стандартната ставка. Намаляването на ставката на ДДС увеличава риска от данъчни измами и укриването на данък. Мярата изисква въвеждане още по засилен контрол с цел предотвратяване на данъчните измами и укриване на ДДС, което ще доведе до увеличаване на разходите на приходната администрация”, пише още в отговора на министър Горанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.