Остава - карантина 14 дни при влизане в България (обзор)

Мерките от заповедите на Кирил Ананиев ще се обсъждат ежедневно и част от тях могат да отпаднат в близките седмици.

Режимът се затяга, ако няколко дни новите заразени са над 100 души

14 дни под карантина ще трябва да остане всеки, влизащ в България. Чужденци не могат да влизат за туризъм в страната ни. Това предвижда една от четирите заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, които замениха извънредното положение с извънредна епидемична обстановка. Тя е до 14 юни по решение на Министерския съвет.

Заповедите засягат противоепидемичните мерки на обществени места, карантината, лечението и условията за влизане в страната. Продължават да действат много от забраните. Вече са разрешени трансплантациите и разходките в парковете и градските градини на хора от всички възрасти.

Очаква се до дни да бъдат разрешени профилактичните прегледи, а идната седмица да се коментира и режим на работа в детските градини и яслите. Мерките от заповедите на Ананиев ще се обсъждат ежедневно и част от тях могат да отпаднат в близките дни. Но ако в няколко последователни денонощия новозаразените с COVID-19 минат над 100 души, режимът ще стане по-рестриктивен.

Продължава да действа забраната за болничните свиждания, както и ограниченията за организирани събирания на повече от 10 души. Изключение ще се прави за футболни тренировки и срещи, тренировките на олимпийски състезатели, както и за масов спорт на до 12 души на открито, но без публика.

 

Контра

Президентът оспорва обстановката пред КС

] Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка.

Държавният глава оспорва обявяването на извънредна епидемична обстановка от Министерския съвет, липсата в закона на пределен срок за продължителността й, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права.

“По изложените съображения се обръщам към Вас с искане да обявите противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето поради противоречие с чл. 57, ал. 3, чл. 61, чл. 4 и 8 от Конституцията на Република България”, пише в мотивите си президента.

 

Нова заповед

Фандъкова разреши бракове с гости

] Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Гости ще могат да присъстват на сключването на граждански брак в София. Това е записано в нова заповед на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, с която тя изменя своя такава от края март. Тогава присъстващите в обредната зала бяха ограничени до кумовете и един фотограф.

С новите промени младоженците ще могат да вземат със себе си в залата свидетелите си, фотограф и гости, които не трябва да заемат повече от 30% от максималния капацитет на помещението. Те трябва да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

 

В писмо до премиера Бойко Борисов

БСК настоя за отваряне на моловете

295 000 души стоят без работа

] Моловете да отворят отново при стриктни мерки за хигиена и дистанция, настояват от БСК.
Моловете да отворят отново при стриктни мерки за хигиена и дистанция, настояват от БСК.

Моловете да възстановят изцяло дейността си, но при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания. За това настояват от Българската стопанска камара (БСК), чиито членове са Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ). Становището е изпратено в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до здравния министър Кирил Ананиев.

“Въпреки стартиралата от днес, 14 май, извънредна епидемиологична ситуация, налице е постепенно премахване на част от рестриктивните мерки срещу COVID-19 и вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа. Не така, обаче, стоят нещата по отношение на търговските обекти, намиращи се на територията на големите търговски центрове тип мол, където дейността е възстановена частично - работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони”, отбелязват от БСК.

От там припомнят, че ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Бизнес оргаанизацията предлага в търговските центрове да отворят ателиетата за химическо почистване, които на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи. На финала от БСК декларират готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България