Оставиха за постоянно в ареста Перата и двама роми от масовия побой над гребци в Асеновград

Той е с две обвинения – за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста 31-годишния Петър Низамов-Перата, след като местната прокуратура поиска спрямо прочулия се като ловец на нелегални бежанци бургазлия да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” заради хулигански изстъпления и причиняване на лека телесна повреда на оператора на bTV Петър Джанаваров.

Според магистратите Низамов, срещу когото са повдигнати две обвинения за престъпления по чл. 325 ал.1 и по чл.131 ал.1 т.12 във връзка с чл. 130, ал.1 от Наказателния кодекс,  не би могъл да се укрие, но може да извърши друго престъпление. До момента обвиняемият Петър Низамов е бил осъждан три пъти за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди –престъпление по чл. 131 ал.1 т. 12 от Наказателния кодекс, като по тях е бил реабилитиран на 12 февруари 2017 г.

В съдебната зала Перата декларира, че той е потърпевшият, а не тв операторът, който му счупил телефон за 2000 лв.  Близките  на Петър Низамов пък се нахвърлиха върху дошлите да отразяват делото в Районния съд в Асеновград и се опитаха да ги прогонят от заседателната зала, но охраната бързо укроти страстите в храма на Темида.

Перата декларира, че делото срещу него е тенденциозно и необективно и че без негово знание са били разпитвани свидетелите, а за капак е бил задържан повече от 72 часа в ареста.  Районните съдии обаче прецениха, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 13 юли от 16,15 часа, като Петър Низамов бе категоричен, че ще възползва от това свое право.

Районният съд в Асеновград наложи в четвъртък постоянна мярка „задържане под стража” спрямо още двата цигани, които заедно с още деветима свои събратя сътвориха кървавото меле край язовир „40-те извора” и болницата в Асеновград, нападайки деца спортисти, треньори и родители от клуба по кану-каяк „Асеновец”.

В следствения арест до старта на процеса ще останат 40-годишният Асен Асенов и 32-годишният Джавет Юсеинов, които цяла седмица се укривали от разследващите случая полицаи. На двамата са повдигнати обвинения за хулиганство с особена дързост и цинизъм - чл. 325 ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл.20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Съдът прецени, че има опасност Асен Асенов и Джавет Юсеинов да се укрият отново, а от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че всеки от обвиняемите е извършил престъпленията, в които е обвинен. Освен това съдът прецени, че за всеки от тях е налице и реална опасност да извършат нови престъпления.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 13 юли от 16 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право