Оставиха в ареста 7 от арестуваните на ГКПП "Калотина" митничари

Специализираният наказателен съд остави в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" и с едмината митничари от ГКПП "Калотина" , онвинени в корупция. Сред тях и шефът на митническия пункт Райчо Соколов. Обвинението срещу тях е за системен рекет и събиране на рушвети.

Четирима от тях са с мярка за неотклонение „Подписка”, останалите са пуснати под парична гаранция от 5 000 лв.

Прокурорът Калин Стоилов заяви, че на 20 от общо 30-те задържани е повдигнато обвинение . "Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те задържани, сред които е и ръководителят на митническия пункт и престъпната група, е внесено искане за задържането им под стража. Останалите са обвинени за участие в групата. По отношение на останалите 13 са наложени различни мерки за неотклонение - гаранции и подписка", обясни той и добави, че 9 лица са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.

Попитан защо са наложени по-сериозни мерки, Стоилов посочи, че това се налага, защото имат по-голям принос към престъпната дейност. "Те са на по-високо ниво в йерархията на организираната престъпна група и имат по-голямо отношение към извършените вторични престъпления", уточни прокурорът мотивите за искането на Специализираната прокуратура.

Стоилов обясни, че обоснованото предположение срещу тях се базира на свидетелски показания, писмени материали и иззети веществени доказателства. По делото са събрани 21 тома доказателства.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Коментари

Задължително поле