Оставиха за постоянно в ареста пловдивския полицай, направил нарколаборатории на село

Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в следствения арест 29-годишния полицай Димо Танев, на когото във вторник бе наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Спрямо Димо Танев са повдигнати две обвинения – за престъпление по чл. 354а, ал.1, пр.1 от Наказателния кодекс за това, че на 28 юли 2017 г. в село Ръжево Конаре без надлежно разрешително и с цел разпространение е държал високорисково наркотично вещество – марихуана, както и за престъпление по чл. 354в, ал.1 от НК – за това, в къщата си в Ръжево Конаре е отглеждал растения от рода на конопа (канабис) в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила. Магистратите решиха, че въпреки краткия срок на разследване от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Димо Танев да е извършил престъпленията, в които е обвинен. Като служител на МВР обвиняемият е призван да брани обществото от престъпления и извършеното от него е особено укоримо.

Съдът прецени, че с оглед на професията му има опасност да извърши нова престъпление и да въздейства върху свидетели. За извършеното престъпление по чл. 354а от НК законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, а за престъплението по чл. 354в от НК се полагат затвор от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Определението на Окръжния съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 8 август от 10 часа.

Димо Танев, който работи като патрул в Пето РУ на МВР в пловдивския район „Тракия”, бе арестуван заедно с приятелката си на 28 юли (петък) от служители на РУ-Хисаря в селската си къща в Ръжево Конаре. При претърсването й хисарските полицаи са открили в дома на „колегата” си две нарколаборатории, ситуирани в две стаи – една на приземния етаж, където се отглеждали семена на канабис, а другата била на втория етаж. Там в специално пригодено помещение, опаковано цялото във фолио и оборудвано с датчици за вентилация са открити общо 103 растения, засадени в саксии. Те са били в различни стадии на растеж с височина от 20 до 180 см всяко от тях. Намерени са пакети с изсушена и приготвена за продажба марихуана – около 1,5 кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право