Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Снимка: Архив

Остро въглеокисно отравяне с високи стойности е причината за смъртта на 51-годишната жена и синът й (28 г.), чиито тела бяха намерени на 9 октомври в апартамента им в Търговище. Това е станало ясно след излизане на резултатите от експертизата, назначена по досъдебното производство, което се ръководи от Окръжна прокуратура – Търговище, съобщиха от Апелативната във Варна.

„Първите признаци на отравяне при дишане на богат на въглероден окис въздух засягат сърдечно-съдовата и централната нервна система. Те са най-чувствителни към хипоксия и водят до объркване, сънливост и замаяност. За това с право въглеродният окис се нарича тих убиец“, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Както „Труд“ съобщи , майката и синът бяха намерени след сигнал на съседи. При огледа стана ясно, че няма следи от насилие, нито проникване в жилището им. Смъртта на двамата обаче е настъпила седмица преди да бъдат открити.

Експертизата потвърди първоначалната версия, че се касае за нещастен случай в резултат на битов инцидент. Семейството варило буркани зимнина на газов котлон при затворени прозорци и врати.

За окончателното изясняване на случая предстои да бъде назначена и пожаротехническа експертиза, която да установи механизма на отделянето и натрупването на въглероден окис при горенето в затворено помещение, допълват от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле