Остър сблъсък между президент и премиер (обзор)

Изказването на президента Румен Радев е чисто политическо - заявка за партия и търсене на враг, обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Румен Радев свали доверието си от правителството

Няма да се кандидатирам за президент, увери Борисов

В остър сблъсък влязоха президент и премиер след извънредно обръщение на държавния глава Румен Радев. Точно в 12 часа в Гербова зала на “Дондуков” 2 Румен Радев обяви, че снема доверие от правителството.

Президентът каза, че има остра криза в управлението на всички нива, липсва воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, законът и моралът се погазват методично.

Според Румен Радев жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

“Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване”, заяви Радев. Според него “институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта”.

Час по-късно премиерът Бойко Борисов отговори на президента от строителната площадка на водопровода, свързващ Мало Бучино с Перник.

“Още декември месец Румен Радев правеше политически изказвания и аз казах, че той за мен повече не е президент като обединител, защото разединява нацията. Той говори това, което БСП и ДПС говорят”, заяви Борисов.

“Той не ни е избирал? Как ще свали доверие от нещо, което няма! Какво да направя?! Да отида да ревна отпред: моля ти се, довери ми се!”, продължи коментара си по темата премиера.

“Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? Всички социологически агенции: червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Той не дава доверието, че да го сваля!”, каза още Борисов.

Според него Радев си е изпуснал нервите. “Той не е в настроение, заради проблемите, които има с прокуратурата.” Борисов посочи още, че вижда в атаката на Радев търсене на друг враг, тъй като атаките към прокуратурата най-вероятно са по-опасни.

“Изказването на президента Румен Радев е чисто политическо - заявка за партия и търсене на враг”, заяви Борисов и увери, че не се страхува от потенциална партия, начело на която би застанал президентът.

В отговор на въпрос как снетото от президента доверие ще се отрази на работата на правителството с “Дондуков” 2, Борисов каза: “Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент. Никога. Винаги съм казвал, че няма да се кандидатирам. Изкарваме си мандата и се занимавам с партията”, обяви още лидерът на ГЕРБ.

 

Росен Плевнелиев:

Целта е България да не влезе в еврозоната

Прeзидeнтът зaлoжи вcичкo нa eднa кaртa, чe e мoрaлният cтoжeр и нaкрaя ce прoвaли c гръм и тряcък. Виждaмe, чe гeнeрaлът-прeзидeнт имa нуждa oт вoйнa, зaщoтo нямa кaузa. Внимaтeлнo cлушaх тeзaтa нa прeзидeнтa зa вaлутния бoрд.

Aз прeдcкaзaх в cвoe интeрвю, чe тaзи гoдинa в първaтa є пoлoвинa щe cмe cвидeтeли нa нaй-вaжнaтa пoлитичecкa биткa в Бългaрия, тoвa e биткaтa зa влизaнeтo нa Бългaрия в eврoзoнaтa. Aкo Бългaрия влeзe в eврoзoнaтa тoвa щe cвърши прeз aприл, кoгaтo oчaквaмe дa бъдeм пoкaнeни в чaкaлнятa, тoвa знaчи oкoнчaтeлнo oткъcвaнe нa Бългaрия oт руcкaтa гeoпoлитичecкa oрбитa. Бях cигурeн, чe вcички в Бългaрия, кoитo ca прoтив нoвaтa фaзa нa интeгрaция нa нaшaтa cтрaнa в eврoзoнaтa нa зaпaд, пo eдин или друг нaчин щe изпуcнaт нeрвитe cи, щe ce oргaнизирaт дoбрe и щe зaпoчнaт дa дeйcтвaт и виe вeчe гo виждaтe. Нaй -гoлямaтa лъжa, кoятo чухмe e, чe ce прaви кaквaтo и дa e рeфoрмa във вaлутния бoрд.

 

Румен Петков:

Изненадан съм от реакцията на президента

Изненадан съм от реакцията на президента. Не е това междуинституционалното общуване. Така задълбочаваме криза, задълбочаваме проблем. От междуинституционалния сблъсък ще загуби българският народ и българската държава. За съжаление последните две и малко повече години сблъсъците и конфронтациите между институциите взима връх над стремежа да бъдат намерени решения. АБВ е партията, която най-остро критикува правителството на ГЕРБ - за безчинствата, за дълбоко вредната политика в енергетиката, за тежкия провал в опазването на околната среда и водите на страната, за безпътицата в редица сектори в страната. Но това са въпроси, които се решават с политически средства. В случая междуинституционалното напрежение и сблъсък не обслужват интересите на обществото.

 

Корнелия Нинова:

Нека всички, които искат промяна, да се обединим

Споделяме напълно мотивите, с които президентът поиска и каза, че сваля доверие от правителството на Бойко Борисов. Това бяха и мотивите ни за вот на недоверие само преди седмица - факт е, че правителството на Борисов превърна България в сметището на Европа и на света, че дишаме най-мръсния въздух и че стотици хиляди българи са без вода. Управляват само от криза в криза, грижат се само за собственото си оцеляване, но това се превръща в агония за държавата и за българския народ. Правителството е неспособно да даде перспектива на гражданите. Колкото повече остават на власт, толкова повече ни гарантират кризи. Нека всички, които искат промяна, да се обединим. Отдавна има напрежение между институциите и това генерира нестабилност.

Коментари

Задължително поле