Осъдените за неуспешна телефонна измама за 76 000 лв. обжалват наказанията

Снимка: Архив

Петимата осъдени за най-голямата и за щастие неуспешна телефонна измама в Търговище, между които и десетокласник, ще застанат пред Окръжния съд в града през ноември след внесена жалба срещу наложените наказание. Групичката организатори и изпълнители от село Камен, която наела за куриер момчето от Търговище, не успя да прибере 76 000 лв. през януари тази година. В схемата им тогава попадна главна счетоводителка на държавно предприятие.

От мотивите по присъдата, произнесена от Районния съд, които са публикувани преди дни, става ясна технологията на измамата – как жената е държана от двама престъпници едновременно на стационарен и мобилен телефон в паралелни разговори, заплашвана е с мутри и източване на спестяванията й в банката, тъй като бандитите уж имали достъп до сметките и т.н. Жената е била подложена на такъв неимоверен ужас, че не е имало как да се осъзнае и противодейства на жестоката схема.

Тя е била организирана от Х.В. (40 г.) и сина му А.В.(20 г.), които наели С.П. (22 г.) и Й.Г. (24 г.) да въртят произволни стационарни телефони в Търговище, където имали нает куриер да прибира сумите. Поръчителите купили три мобилни телефона и карти, които били регистрирани на непознати, наели квартира, откъдето да се водят разговорите и транспортирали извършителите до адреса.

Жената е била принудена да отиде да тегли парите, които събирала 10 години за жилище в София, за да ги даде на измамниците. Те щели да бъдат следени от полицаи и снайперисти, твърдели те. Куриерът пък я наблюдавал на излизане от банката и я проследил до указаното място, където оставила торбата.

Този път обаче мошениците излезли истински пророци и наистина се оказали под надзора на полицията. Криминалистите дебнели куриера и го арестували. Тъй като телефонът на момчето бил включен на прослушване, поръчителите разбрали, че то е арестувано и опитали да унищожат телефоните, от които говорели.

На първа инстанция, където те са признали стореното и са поискали да не се събират доказателства, най-тежка присъда е дадена на Х.В., който в миналото бил съден за измами, но бил реабилитиран. Той е осъден на 2 години и 8 месеца. Синът му е получил 2 години затвор. Наетите от тях С.П. са с по 28 месеца лишаване от свобода и Й.Г. с 26 месеца затвор. Ученикът, ползван за куриер, има условно наказание от 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Делото им, след внесените жалби, ще се гледа на втора инстанция на 7 ноември в Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право