Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Разбиха мрежа за криптовалута на българката Ружа Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в акция на Европол по разследване на международна група за пране на пари

„Алтернатива за Германия“ иска наказания за бежанците, криещи възрастта си

Актьорът Майкъл Дъглас беше обвинен в сексуален тормоз

Удостоиха със златен почетен знак съдия в Търново Поликсена Георгиева, след 40 г. стаж, напуска Апелативния съд в старата столица поради пенсиониране

Еманюел Макрон обеща увеличение на разходите за отбрана

Комисия по безопасност на движението в Благоевград с редица мерки за повишаване сигурността на пътя

Осъден за убийство избяга от Пловдивския затвор

Осъденият за убийство 32-годишен Тома Ендрев е избягал във вторник вечерта около 22 часа на път от ТПО „Хеброс“ към централната сграда на затвора в Пловдив. Излежаващият 18-годишна присъда мъж е бил екскортиран пеша и без белезници вместо със специализиран превоз към изолатора на Пловдивския затвор.

Затворникът се възползвал максимално от ситуацията, изтръгнал се от конвоиращите и духнал в тъмнината по бул. „Александър Стамболийски“ на район „Южен“. В понеделник Тома Ендрев вместо на работа отишъл на среща с приятелката си, за което бил наказан от директора на затвора Божил Иванов с карцер.

Избягалият затворник е обявен за общонационално издирване. Това е първи случай на избягал от Пловдивския затвор от дълги години насам, твърдят от местната тъмница под тепетата.

Първоначално Тома Ендрев излежавал присъдата си при строг режим, но след като изтърпял голяма част от наказанието си лишаване от свобода, той е преместен в трудово-поправителното общежитие при по-лек режим.

Нови 3 години лишаване от свобода ще бъдат добавени към присъдата от 18 години, която излежава в момента беглецът. Това предвижда чл.297, ал.1 от НК за извършеното от 32-годишния мъж ново престъпление.

Районната прокуратура образува досъдебно производство спрямо мъжа след постъпило по факс на 22 февруари писмо от началника на затвора Божил Иванов. До момента Тома Ендрев не е задържан и е обявен за издирване. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се изясняват всички факти и обстоятелства около бягството на лишения от свобода.

През 2005 г. Ендрев бе осъден на 18 години лишаване от свобода за убийство на 46-годишния Мирослав, у когото живеел на квартира. Престъплението било извършено на 19 ноември 2003 г. след пиянски запой и скарване между двамата, като квартирантът нанесъл няколко удара в шията на хазяина с кухненски нож. После Тома изчистил кръвта и скрил трупа под леглото. Когато Георги се върнал от нощна смяна и попитал къде е брат му, Ендрев отговорил, че не знае и вероятно е имало купон. На следващия ден Ендрев решил да се отърве от трупа, като преди това го разреже на две с ножовка и го пъхне в чувал. После хвърлил трупа през терасата от шестия етаж, слязъл долу, затрупал го с камъни и се прибрал. Няколко дни по–късно напуснал квартирата и отишъл да живее на друго място. Месец след убийството деца, играещи зад блока, случайно разровили камъните и видели полуразложеното човешко тяло.

Първоначално Ендрев твърдял, че убийството е извършено от брата на Мирослав Георги, но впоследствие направил пълни самопризнания. Ендрев има 10 предишни осъждания за кражби и грабежи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. В цивилизованите демократични държави законът не предвижда наказание за бягство от затвор. Така е и в Германия. Обосновката е, че всеки човек има право да се стреми към свобода. Наказание се налага на отговорните, допуснали бягството.

    1. Глюпости, Стефанаки, глюпости! по цял свят ако осъденият избяга му удължават присъдата…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.