Осъден за убийство избяга от Пловдивския затвор

Осъденият за убийство 32-годишен Тома Ендрев е избягал във вторник вечерта около 22 часа на път от ТПО "Хеброс" към централната сграда на затвора в Пловдив. Излежаващият 18-годишна присъда мъж е бил екскортиран пеша и без белезници вместо със специализиран превоз към изолатора на Пловдивския затвор.

Затворникът се възползвал максимално от ситуацията, изтръгнал се от конвоиращите и духнал в тъмнината по бул. "Александър Стамболийски" на район "Южен". В понеделник Тома Ендрев вместо на работа отишъл на среща с приятелката си, за което бил наказан от директора на затвора Божил Иванов с карцер.

Избягалият затворник е обявен за общонационално издирване. Това е първи случай на избягал от Пловдивския затвор от дълги години насам, твърдят от местната тъмница под тепетата.

Първоначално Тома Ендрев излежавал присъдата си при строг режим, но след като изтърпял голяма част от наказанието си лишаване от свобода, той е преместен в трудово-поправителното общежитие при по-лек режим.

Нови 3 години лишаване от свобода ще бъдат добавени към присъдата от 18 години, която излежава в момента беглецът. Това предвижда чл.297, ал.1 от НК за извършеното от 32-годишния мъж ново престъпление.

Районната прокуратура образува досъдебно производство спрямо мъжа след постъпило по факс на 22 февруари писмо от началника на затвора Божил Иванов. До момента Тома Ендрев не е задържан и е обявен за издирване. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се изясняват всички факти и обстоятелства около бягството на лишения от свобода.

През 2005 г. Ендрев бе осъден на 18 години лишаване от свобода за убийство на 46-годишния Мирослав, у когото живеел на квартира. Престъплението било извършено на 19 ноември 2003 г. след пиянски запой и скарване между двамата, като квартирантът нанесъл няколко удара в шията на хазяина с кухненски нож. После Тома изчистил кръвта и скрил трупа под леглото. Когато Георги се върнал от нощна смяна и попитал къде е брат му, Ендрев отговорил, че не знае и вероятно е имало купон. На следващия ден Ендрев решил да се отърве от трупа, като преди това го разреже на две с ножовка и го пъхне в чувал. После хвърлил трупа през терасата от шестия етаж, слязъл долу, затрупал го с камъни и се прибрал. Няколко дни по–късно напуснал квартирата и отишъл да живее на друго място. Месец след убийството деца, играещи зад блока, случайно разровили камъните и видели полуразложеното човешко тяло.

Първоначално Ендрев твърдял, че убийството е извършено от брата на Мирослав Георги, но впоследствие направил пълни самопризнания. Ендрев има 10 предишни осъждания за кражби и грабежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право