Осъдиха бивш полицай изнасял информация, докато бил на служба

Съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 4 000 лв.

Полицай от Търговищко, уведомявал криминално проявен за предстоящи операции на МВР, е даден на съд и осъден на глоба от 4 000 лв. Служителят, който сам напуснал системата след вътрешни проверки, е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание от Районния съд в Омуртаг.  Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Според обвинението, което е било повдигнато на полицая, в периода 15 февруари – 19 април 2018 г., той съобщавал на свой познат информация, която представлявала служебна тайна. Обвинението е посочило три дати, на които служителят от дежурната част на полицията дал информация на един и същи човек, че в района, в които живее, ще се провеждат полицейски операции или ще има засилено присъствие на МВР. 

За въпросния познат имало данни, че търгува незаконно с тютюневи изделия. В миналото бил съден за наркотични вещества и посегателство срещу полицай при задържане, припомниха си от района. Сега получавалият изпреварваща информация за полицейски операции бил в затвора, след като го хванали с незаконен тютюн.

Служителят на дежурната част пък напуснал полицията.

При проверките не били установени данни той да е взимал пари за изнесената информация. Вероятно се касаело за приятелски отношения, които обаче нарушили служебните задължения и отговорности на полицая.

 

Коментари

Задължително поле