Осъдиха военен, станал "муле" на измамници

Съд

Йордан върнал 4000 лв., взети от майката на офицер

Висшист военен беше уличен, че работи за телефонни измамници и прибрал 4 000 лв. от доверчива шуменка на 83 г. Йордан Й./45г./ от Варна е наказан с 5 месеца затвор ефективно след като сключил споразумение с районната прокуратура в Шумен. "Мулето" преди това се принудило да върне на два транша всички пари, взети от бабата.

По ирония на съдбата синът на възрастната жена също е военен, но съвестен. Пенсионерката била излъгана по телефона, че именно той е пострадал по време на работа. Повярвала на "д-р Стоян Грозданов", който й позвънил на 11 фувруали и изпратил свой човек да вземе парите. Бабата ги предала на Йорадан Й. без да подозира, че това е измама. Малко по-късно позвънила на сина си и научила, че е станала жертва. Йордан изобщо не подозирал, че в района на кооперативния пазар, където живеела бабата ще го засекат камери.

Така със записите плюс помощ от мобилни оператори и оперативно майсторство на полицаи паднал в капана.

В края на ноември се принудил да върне парите на жертвата, за да може да сключи споразумение.

То вече е одобрено от съда, а ефективното наказание се счита за изтърпяно, защото присъдата се обединява с други осъждания на военния. Дни след като взел парите от шуменката бил хванат да шофира форда си към Силистра с 2,6 промила алкохол. Година по-рано карал същата кола в старозагорско с отнета книжка и затова през март е наказан също с 5 месеца затвор, които изтърпял до края на август. Иначе военният е и собственик на фирма във Варна и не е ясно дали ще се откаже от връзките си с аломафията.

За униформените от Шумен остава писмото от баба Божанка и нейния син Иван Петков, които благодарят, че са им върнали доверието в полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право