На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Осъдиха двама мъже за жестоко убийство на 70-годишен пенсионер в село Бутан

Осъдиха двама мъже за жестоко убийство на 70-годишен пенсионер в село Бутан, съобщават от държавното обвинение.

На тринадесет години и четири месеца затвор е осъден от първоинстанционния съд Бисер Димитров, а Красимир Йорданов получи дванадесет години за престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, пр. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. Окръжната прокуратура във Враца изправи двамата подсъдими пред съда през м. юни 2016 г. за жестокото убийство, извършено от тях в нощта на 28.09. срещу 29.09.2015 г. По време на грабеж на 70-годишния Г. А. Цветков, отнемайки вещи на обща стойност 27,50 лв., те употребили сила като убили безпомощния пенсионер.

От прокуратурата припомнят, че двамата подсъдими (на 23 и на 21 години към момента на извършване на престъплението) са от с. Хайредин, обл. Враца, и имат роднинска връзка. Димитров познавал пострадалия Г. Цветков (на 70 години), който живеел сам в с. Бутан. Възрастният мъж бил инвалид, преди години загубил китката на дясната си ръка. Той често викал хора от селото, които срещу заплащане полагали грижи за градината и му помагали в домакинството. Пенсионерът контактувал с различни хора, често употребявал алкохол и черпел съседи и познати.

През август 2015 г. подсъдимият Димитров помолил Цветков за заем от 50-60 лв., който му бил даден срещу „заложена“ лична карта. Парите не били върнати и документът останал да се пази от пострадалия в специален калъф заедно с неговото удостоверение за самоличност.

На 28.09.2015 г. Димитров отново посетил пенсионера в къщата му в с. Бутан, като по-късно към тях се присъединил и подсъдимият Йорданов, за да прибере братовчед си с управлявания от него автомобил. Димитров поискал пари от възрастния мъж, за да плати за гориво. Цветков отказал, като му припомнил за невърнат отпреди заем. Последвало скарване, а по-късно ядосаният Димитров блъснал Цветков, който паднал по гръб на земята, след което се качил върху тялото на стенещия безпомощен мъж и започнал да скача върху него с два крака и да го рита. Към побоя се присъединил и другият подсъдим, на когото Димитров дал тръбен ключ със заръка да удари с него стареца, ако той се опита да стане, а самият той отишъл да търси пари. След претърсване на къщата на пенсионера единственото, което предизвикало интереса на грабителите бил кожен несесер за бръснене с четири метални кутийки в жълт цвят, за които помислили, че са златни.

Междувременно пенсионерът се раздвижил, а Йорданов му нанесъл няколко удара с тръбния ключ по главата, след което взел възглавница и я поставил върху лицето на пострадалия, притискайки я най-вече в областта на носа. Към него се присъединил и другият обвиняем, с когото около 4-5 минути двамата натискали възглавницата с цел да задушат възрастния мъж.

Ровенето в къщата продължило като накрая обвиняемите проверили и джобовете на анцуга на възрастния мъж, където намерили 50 стотинки. На тръгване взели калъфа с личната карта на Димитров и на пострадалия, несесера за бръснене и зацапания с кръв тръбен ключ. Заключили отвън входната врата, като ключа също взели със себе си.

На моста на река Огоста, при разклона за с. Ботево, обвиняемите хвърлили във водата тръбния ключ и калъфа с документа за самоличност на Цветков. Ключът от имота на пострадалия Димитров хвърлил в отоплителна печка на дърва в дома на братовчед си в с. Хайредин.

Привечер на следващия ден безжизненото тяло на Цветков било открито от неговите съседи, които алармирали кмета на селото и органите на МВР.

Двамата обвиняеми били задържани. Ключът от къщата на пострадалия бил открит в контейнер за смет, където била изхвърлена пепелта от печката. По-късно случайно минаваща жена от селото забелязала в реката, в близост до брега, черно калъфче с личната карта на Цветков, което също било предадено на полицейските служители.

Извършената медицинска експертиза на пострадалия установила черепно-мозъчна травма, гръдна и коремна травма, както и счупване на тялото на седми шиен прешлен. Причината за смъртта е съчетана травма, довела до състояние, несъвместимо с живота.

Присъдата е неокончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.