Осъдиха ловец, прострелял колега, да плати 168 000 лв. неимуществени вреди

Раненият е със 100% инвалидност и под пълно запрещение

Ловец, прострелял в главата свой колега по време на излет за диви прасета, е осъден да плати 168 000 лв. за неимуществените вреди, които причинил на пострадалия. Решението е на Окръжния съд в Търговище.

Раненият мъж, който оцелял по чудо, е поставен под пълно запрещение. Има 100% инвалидност след нанесени 5 тежки телесни повреди.

Искът за обезщетението е заведен от съпругата му, която е негов попечител. Тя е поискала 300 000 лв. за вредите, нанесени на съпруга й.

По време на инцидента, октомври 2017 г., той е бил на 41 години. Ранен е по време на лов в землището на село Любичево. Първоначално беше съобщено, че е пострадал при рикошет на куршум. В последствие се оказа, че е прострелян неволно от колега.

На ранения са направени три операции. Дълго време е бил в будна кома. Първоначално за лечението му са били похарчени 5 116 лв., които виновният ловец платил. За прострелването, застрашило живота на 41-годишния и довело до пълното му инвалидизиране, той е бил осъден на 1 година и 6 месеца затвор с 3 години изпитателен срок. Присъдата е произнесена след сключено споразумение.

Тъй като лечението на ранения продължавало и непрекъснато трябвало да се харчат сериозни суми за него, съпругата е внесла иск и за допълнителните над 6 000 лв., дадени за лекарства и други интервенции.

Съдът е преценил, че пострадалият също има вина за станалото, защото не е спазил инструкциите. Преместил се е от мястото, на което е трябвало да стои и колегата му не е подозирал, че може да стреля по човек. Не е бил облечен с необходимата екипировка за обозначаване и сигнализиране. Съдът е приел, че той също носи отговорност за съпричиняване на трагичния инцидент и е намалил с 40% исканото обезщетение, включително за имуществените вреди. От тях са признати 3 735 лв. Освен тях, обаче, даденият на съд ловец трябва да плати държавна такса, адвокатски разноски и експертизи. Така сумата, извън неимуществените вреди, които са признати в размер на 168 000 лв., минава 16 510 лв.

Решението на съда в Търговище подлежи на обжалване пред Апелативния във Варна.

Коментари

Задължително поле