Осъдиха НЗОК за отказана операция на дете

Националната здравноосигурителна каса е осъдена да плати обезщетението като приемник на закрития през тази година Фонд за лечение на деца.

Сумата била разрешена, но не я превели на болницата

Родителите сами събрали от дарения близо 100 000 лв.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиченце, на което е било отказана жизненоважна и скъпа операция. Решението е на състав на Административния съд-София град (АССГ), който е приел иска за неимуществени вреди за основателен.

Случаят е 2017 г., когато все още не бе закрит Фонда за лечение на деца, но обезщетението ще плаща НЗОК като негов приемник, уточниха от правния сайт “Лекс”.

Преди близо 3 години 9-годишната Самуела Куриян е трябвало да бъде оперирана, тъй като страда от тежко гръбначно изкривяване. При интервенцията следвало да се поставят импланти, което щяло да струва 96 000 лв. Първоначално през февруари 2017 г. от Фонда отпуснали 93 600 лв. и сключили договор с родителите. По-късно обаче отказали да преведат сумата на болницата с мотива, че здравното заведение не е обявило обществена поръчка за доставка на скъпите медицински изделия.

Родителите на Самуела се принудили да обявят дарителска кампания и успели за няколко месеца да набавят нужната сума. Момиченцето било оперирано успешно през юни 2017 г. Миналата година близките му завели иск за 10 000 лв. неимуществени вреди, тъй като детето живеело в стрес и страх, че близо 100-те хиляди лева може да не бъдат събрани. А и самото забавяне на операцията е довело до допълнително влошаване на състоянието на Самуела и тя претърпяла още болки и страдания.

Съдия Бранимира Митушева от Административен съд София-град (АССГ) е признала за доказани претърпените от детето неимуществени вреди. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Коментари

Задължително поле