Осъдиха прокуратурата да плати близо 100 000 лева на данъчна служителка за 72 часа арест

Прокуратурата трябва да плати близо 100 000 лева  на данъчната служителка от НАП-Варна, която беше арестувана и обвинена в престъпление по служба, но по-късно досъдебното производство беше прекратено, съобщи Дарик  като се позова на решение на варненския окръжен съд .

Марияна Димитрова и колегите й Бехтие Османова и Мирослав Нонев бяха задържани на 12 март 2013 г. Тогава от държавното обвинение обявиха, че при разследването срещу тях са събрани доказателства за 22 нарушения, представляващи търговия с влияние и пране на пари.

Данъчните инспектори прекараха 72 часа зад решетките, след което бяха пуснати под различни гаранции - от 5000 до 10 000 лв.

След шумната акция те бяха отстранени от работа, като от НАП-Варна заявиха, че срещу Димитрова и Османова е текла проверка от инспектората на Министерството на финансите заради високия им стандарт на живот. Бехтие Османова се оказа тотомилионер, като представи протокол от Българския спортен тотализатор за спечелен джакпот от 7 млн. лв. в Кубрат, където е работила преди преместването си във Варна.

При ареста си Марияна Димитрова е била с над 16-годишен стаж в агенцията и е заемала длъжността главен инспектор по приходите в отдела за ревизии. В системата на данъчната администрация се е ползвала с добро име и професионален авторитет.

В иска си пред съда тя изтъква, че арестът й на 12 март в 7.30 ч. в дома й е бил извършен демонстративно и шокиращо за нейните близки и съседи. През трите дни, които е прекарала в следствения арест във Варна, е била настанена в студена и тъмна килия заедно с лица от криминалния контингент.

Конкретното обвинение към нея било, че не е събрала необходимите доказателства при издаването на три ревизионни акта. За престъплението Наказателният кодекс предвижда затвор от една до осем години.

Досъдебното производство срещу Димитрова е било прекратено от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура във Варна през юли 2015 г. поради недоказаност.

През този период Марияна Димитрова се променила коренно, твърдят самата тя и нейни близки. Данъчната служителка се чувствала изплашена, сломена, унизена и не желаела да разговаря с никого. Станала емоционално лабилна и постоянно плачела без повод, започнала да мисли и да се придвижва по-бавно, загубила апетит и отслабнала. Непрестанно посещавала лекари, които й открили онкологично заболяване и се наложило да бъде оперирана.

Данъчната служителка изтъква също, че медийното отразяване на ареста е оказало негативно влияние върху семейството й. От нея и съпруга й започнали да странят близки приятели, а дъщеря им била подигравана в училище.

Тъй като Димитрова била отстранена от работа и не получавала доходи, се наложило да търси заеми, за да плаща лечението си и таксите на дъщеря си за образование в чужбина.

Точната сума, която прокуратурата трябва да плати на Димитрова, е 96 926 лева заедно с лихвите. 50 000 лева е обезщетението за претърпени неимуществени вреди, а остатъкът са заплатите, които данъчната служителка не е получава, докато е била отстранена от работа. Освен това държавното обвинение трябва да покрие и 4545 лева разноски по делото.

Решението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано.

Коментари

Задължително поле