Отбелязват международния ден на хората със синдром на Даун в Свищов

За да отбележат Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март и да покажат, че светът е шарен и различен, децата от ДЦДУ в Свищов посетиха общинската администрация, където се срещнаха с кмета Генчо Генчев и служители. Представителите на Дневния център за деца с увреждания залепиха два ръчно изработени плаката във фоайето на сградата.

На единия плакат бяха отправени топли и сърдечни поздрави към децата и семействата със Синдром на Даун, а на другия бяха изобразени двойки шарени чорапки във формата на специфичната хромозома при хората с този синдром. Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка и именно за това датата – двадесет и първо число на третия месец, не е избрана случайно.

За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел приобщаване и помощ на хората със Синдром на Даун. Отбелязването на този ден преминава под мотото: „Обуйте своите шарени чорапи на 21 март, за да покажете, че светът е шарен и различен!”.

Благодарение на големите сърца и високия професионализъм на служителите в ДЦДУ - Свищов, децата с увреждания откриват, в лицето на директорката Теменужка Тодорова и целия и екип, незаменима упора и верни приятели.

Коментари

Задължително поле