Отговорност за чужда вина в сделки с горива

Никъде по света няма такава практика

Браншът е категорично против предложените промени в закона

Търговци на горива да носят отговорност за чужда вина, предлага Министерски съвет с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които вече са внесени в парламента и днес ще бъдат разгледани в пленарна зала на първо четене. Предложението е да се въведе солидарна отговорност от страна на лицензирания складодържател за внасянето в хазната на дължимия акциз, ако е ползвано освобождаване от плащането на налога, но крайният потребител не е изпълнил някое от условията за това. Най-често става въпрос за гориво, предназначено за зареждане на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, но е използвано за други цели.

Категорично против приемането на тези промени се обявиха от бранша. Причина е, че така ще се наруши основен принцип в правото - без вина няма отговорност. Освен това текстът е написан така, че акцизът ще се дължи обратно в държавния бюджет, ако крайният потребител не е изпълнил “условие по отношение на крайното предназначение на енергийните продукти, за което е ползвано освобождаване от заплащане на акциз”. Този текст не визира потребление, различно от установеното в закона (използване на горивото за автомобили вместо за плавателни съдове), а неизпълнение на “условие” - например неправилно съставяне на документ. В нито един нормативен акт за администриране на акцизите в страните от ЕС няма подобен текст за солидарна отговорност, категорични са от бранша.

Пакетът от промени в данъчните закони вчера беше одобрен от парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Сред обсъдените от депутатите текстове беше въвеждането на специален ред за уведомяване на митничарите за бутилки с алкохол и ограничени серии пури с колекционерска стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес