Отдават на животновъдите в Търговищко още 5350 дка. мери и ливади

Снимка: Архив

5350 дка. мери, ливади и пасища пуска под наем в землищата на 51 населени места и 2 квартала общината в Търговище. Площите ще бъдат ползвани от животновъдите за срок от 5 години. Кандидатите трябва да подадат документи в местната администрация. Те ще участват в разпределението на свободни площи, които са останали след процедура през 2015 г., уточняват от кметството.

Най-много пасища и мери се отдават в района на село Подгорица, където са предвидени 320 дка. В землището на Буйново са обявени 303 дка., а в Макариополско – 285 дка.

Цените за декар земя са определени според категорията на имотите, тяхното разположение, землището, в което се намират. Най-ниската цена за пасища и мери е 5 лв., като по-масово са по 7 и 8 лв. за дка. на година. В районите на Съединение и Макариополско парцелите са оценени между 10 и 12 лв. за дка. Най-много се заплаща за ливада в землището на село Бистра, където цената стига 13 лв. годишно.

Комисия ще разгледа постъпилите заявления и ще извърши разпределението на пасищата, мерите и ливадите от общинския поземлен фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони