Отиде си проф. Димитрина Гюрова

На 86-годишна възраст почина режисьорът и театрален педагог проф. Димитрина Гюрова-Савова. Тя бе един от най-почитаните професор-доайени на Националната академия за филмово и театрално изкуство, съобщиха от Министерство на културата. През продължилата й повече от три десетилетия педагогическа кариера повежда по пътя на театъра, киното и телевизията стотици актьори и режисьори, голяма част от които днес са разпознаваеми лица на българското кино и театър.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на на 9 октомври 1934 г. в Бургас. Завършва Девическата гимназия в родния си град, а след това режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“.

Голяма част от режисьорската й кариера минава в театрите в Сливен, Варна, Бургас, „Сълза и смях“, Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Двукратен носител е на наградата на София и на наградата за „Режисура“ на Съюза на артистите в България. Удостоена е със званията "Заслужил артист" и "Народен артист". Като един от създателите на телевизионния театър в Българската национална телевизия, където създава над 40 постановки, е отличавана с множество награди, както и с Наградата на Комитета за телевизия и радио. Автор е на над 50 театрални и 39 телевизионни постановки.

През 2019 г. Получи престижната държавна награда "Паисий Хилендарски" за изключителен принос към българската култура, образовани, наука и изкуство.

Поклонението е на 11 август, вторник, от 11:00 ч. в Народния театър.

Министерството на културата изказва съболезнования на семейството и близките на проф. Димитрина Гюрова. Поклон пред паметта й!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България